Mikkelin lämmitykseen on tehty 15 miljoonan euron investointi: Polttoaine kulkee sujuvasti myös pakkasilla

Pursialan voimalaitoksella ei ole tänä talvena tarvittu öljyä.

Risto Hämäläinen

Uusi 7 500 kuution siilo kuluu pakkasilla yhdessä vuorokaudessa tyhjäksi hakkeesta ilman täyttöä. 
Uusi 7 500 kuution siilo kuluu pakkasilla yhdessä vuorokaudessa tyhjäksi hakkeesta ilman täyttöä. 

Etelä-Savon Energia Oy:n (Ese) Pursialan voimalaitoksen sisäpihalla näkyy paljon uudenkiiltävää maali- ja teräspintaa.

Jos ei hiihtele järvellä, mikkeliläinen tuskin muuten havaitsee, mitä 80- ja 70-metristen piippujen ja voimalaitosrakennusten katveesta löytyy. Sinne on toteutettu 15 miljoonan euron investoinnit.

Kaupunkilaiset lämmittelevät pitkälti risuilla.

— Rauta maksaa, vaan nyt ei ole vähään aikaan näköpiirissä yhtä suuria investointeja, sanoo Esen tuotantojohtaja Lasse Lahtinen.
— Kyseessä on korvausinvestointi, uusi polttoaineen vastaanottojärjestelmä. Sillä varmistetaan polttoaineen vastaanottokyky laitokselle ja sitä kautta kaupunkilaisten lämmönsaanti.

Pursialassa tuotetaan lämpöä ja sähköä 80-prosenttisesti puulla. Laitoksen polttoaineen tarpeesta kertoo se, että tontille ajaa talvipäivisin puu- tai turvekuormassa keskimäärin 100 perävaunuyhdistelmää ja nuppia.

Lahtinen kertoo, että uusimisen tarve lähti vanhan järjestelmän iästä, pihan ahtaudesta ja myös tarpeesta parantaa alueen turvallisuutta.
Kokonaisuus käsittää uusia vaakoja, läpiajettavan vastaanottoaseman, seulomon, polttoainesiilon ja kuljetinjärjestelmän. Myös laitoksen käynnistysöljysäiliö uusittiin.

Uusi siilo auttaa laadunhallinnassa

Vastaanottojärjestelmää on rakennettu vaiheittain kahden vuoden ajan.
Lahtinen kertoo, että edelleen osa polttoaineesta varastoidaan avokentälle, mutta toimitusten kiivaimpina hetkinä sitä saadaan enemmän suoraan siiloon, mikä edesauttaa laadunhallintaa.

Kaupunkilaiset lämmittelevät pitkälti risuilla. Lahtinen sanoo kuitenkin hakkuutähteiden olevan tiheäsyistä oksaa ja siksi täyttä tavaraa.

Risto Hämäläinen

Tuotantojohtaja Lasse Lahtinen kertoo, että Ese maksaa megawateista eikä kuutioista. Siksi polttoaineesta tehdään useita laadunmäärityksiä ennen laskujen maksua.
Tuotantojohtaja Lasse Lahtinen kertoo, että Ese maksaa megawateista eikä kuutioista. Siksi polttoaineesta tehdään useita laadunmäärityksiä ennen laskujen maksua.

Ese hankkii polttoaineesta 80 prosenttia 60 kilometrin säteeltä.
Kauimmaiset puut tulevat 500 kilometrin päästä. Lahtinen kertoo, että Venäjän Tihvinään perustettiin 10 vuotta sitten hankintayhtiö, koska puun yleissaatavuus näytti silloin heikolta.
— Sitä pidetään yllä varmuusväylänä ja minimillä, koska sinne on aikoinaan investoitu kalustoon ja osaamiseen.

Vaikka Venäjän hake tekee pitkän matkan junalla Imatralle ja sieltä rekoilla Mikkeliin, kuljettaminen kannattaa raaka-aineen halpuuden vuoksi.

Lahtisen mukaan pakkasille on Pursialassa pärjätty.
— Laitos on käynyt täysillä, mutta öljyä ei ole tarvittu kuten aikaisemmin. Siinä auttaa kaksi vuotta sitten rakennettu lämpöakku, josta otetaan aamujen kulutushuiput.

— Akun ansiosta voimme myös tuottaa enemmän vastapainesähköä virka-aikaan, jolloin siitä saa parempaa hintaa.

Kolme polttoainetta

Pursialassa energia tuotetaan 80-prosenttisesti puulla. Se on pääosin metsähaketta, mutta neljännes kokonaiskulutuksesta on paikallisen puuteollisuuden sivutuotteita kuten kuorta ja purua. Sahat käsittelevät tukkinsa tuoreina, joten purut tarvitsevat yleensä rinnalleen kuivempaa haketta. Noin 5 prosenttia puupolttoaineesta tulee Venäjältä.

Risto Hämäläinen

Pursialan voimalaitoksessa palaa 80-prosenttisesti puu. 20 prosenttia on turvetta.
Pursialan voimalaitoksessa palaa 80-prosenttisesti puu. 20 prosenttia on turvetta.

Turvetta on polttoaineesta 20 prosenttia. Sitä käytetään Pursialan toisessa kattilassa polttoteknisistä syistä. Lasse Lahtinen sanoo turpeen olevan tärkeä myös huoltovarmuuden kannalta, koska pakkasten kiristyessä 30 asteeseen metsähakkurit eivät enää toimi, mutta turvevarastojen pyöräkuormaajat ja autot vielä liikkuvat.

Öljy on varapolttoaine, jota saatetaan tarvita huippupakkasilla. Niin Pursialassa kuin Esen seitsemässä huippu- ja varalämpölaitoksessa eri puolilla kantakaupunkia on siirrytty raskaasta polttoöljystä rikittömään kevyeen polttoöljyyn.