Posti aloittaa yt-neuvottelut — Mikkelin myymälä mahdollisesti lakkautettavien joukossa

Postin palvelupisteiden kokonaismäärää on tarkoitus kasvattaa.

Taru Hokkanen

Posti uhkaa karsia myymälöitään ympäri Suomen rankalla kädellä. 
Posti uhkaa karsia myymälöitään ympäri Suomen rankalla kädellä. 

Posti suunnittelee luopuvansa osasta omia myymälöitään, ja Mikkelin myymälä on yksi niistä, joiden jatko on epävarma. Kaikkiaan suunnitelmat koskevat 21 myymälää 14 paikkakunnalla.

Muutokset tapahtuisivat vuosien 2019 ja 2020 aikana. Lakkautettavien myymälöiden palveluita suunnitellaan siirrettävän kumppaniyritysten hoidettavaksi. Osa myymälöistä voitaisiin yhdistää toiseen Postin myymälään ja joitakin korvata itsepalvelupisteillä.

Jokaisella paikkakunnalla on mahdollisesti lakkautettavien myymälöiden lisäksi myös muita Postin palvelupisteitä, eivätkä palvelut ole Postin mukaan katoamassa.

Posti aloittaa huhtikuun loppupuolella yhteistoimintaneuvottelut suunnitelluista muutoksista. Alustavan arvion mukaan vakituista henkilöstöä vähennettäisiin enintään 124 henkilöä. Vähennykset tehtäisiin vaiheittain vuoden 2020 loppuun mennessä.

Tavoitteena on alentaa kustannuksia vähintään 150—200 miljoonaa euroa seuraavan kolmen vuoden aikana. Posti ilmoittaa syiksi kirjeiden ja lehtien rajun väheneminen ja omien myymälöiden ylläpitokustannukset.

Postin palvelupisteistä on nykyään 97 prosenttia erilaisten palveluyritysten yhteydessä. Yt-neuvottelut eivät koske näitä palvelupisteitä.

Samalla kun myymälöitä suljetaan, muiden palvelupisteiden määrää on tarkoitus lisätä. Erityisesti pakettiautomaattien suosio ja määrä ovat kasvaneet.

— Taustalla on voimakas muutos ihmisten ajankäytössä, liikkuvuudessa ja asiointitottumuksissa. Asiakkaat haluavat hoitaa postiasioinnin samalla, kun käyvät vaikkapa ruokaostoksilla, Postin palvelupisteverkoston johtaja Lasse Huttunen sanoo tiedotteessa.

Posti- ja logistiikka-alan unioni pöyristynyt myymäläverkon alasajosta

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ei katso hyvällä Postin suunnitelmia karsia rajusti myymäläverkostoaan. Sen mukana kyse on myymäläverkon alasajosta.

— Valtionyhtiö Posti osallistuu Suomen kurjistamiseen potkimalla satoja työlleen ja työnantajaansa sitoutuneita postilaisia, liiton julkaisemassa tiedotteessa todetaan.

Posti- ja logistiikka-alan unionin mukaan Posti ajoitti myymälöiden lopettamispäätöksensä tarkasti, vaalien jälkeiseen aikaan. 

— Näin Posti toimi myös neljä vuotta sitten edellisten vaalien jälkeen, kun noin sadasta myymälästä lakkautettiin valtaosa, unionin maanantaina julkaisemassa tiedotteessa sanotaan.

— Automaatti- ja nettipalvelut eivät korvaa ammattilaisen antamaan neuvontaa ja tukea. 

PAU toivoo, että valtio puuttuisi omistajana Postin johdon tekemisiin, jotta postipalveluja ei romuteta.