Suur-Savon Sähkö ennakoi koronavaikutusten viivästyttävän kassavirtaa – Toimitusjohtaja väläyttää asiakkaille joustojen mahdollisuutta

Yhtiö julkisti viime vuodelta vahvan tuloksen, mutta tämän vuoden ennustetta on korjattu alas päin.

Taru Hokkanen

Toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen sanoo, että epävarmoista ajoista huolimatta investointiohjelmaa jatketaan suunnitellusti.
Toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen sanoo, että epävarmoista ajoista huolimatta investointiohjelmaa jatketaan suunnitellusti.

Suur-Savon Sähkö ennakoi asiakkaiden maksuvaikeuksien yleistyvän koronaepidemian talousvaikutusten vuoksi.

– Maksamisessa on varmasti haasteita kuluttajapuolella ja yrityspuolella. Tässä tilanteessa meillä on erityistä valmiutta neuvotella maksuajoista ja toimia puskurina, sanoo toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen.

Mitään avointa piikkiä toimitusjohtaja ei voi avata.

– Meillä ei ole varaa lopettaa laskutusta, mutta jossain määrin antaa joustoa sitä kipeimmin tarvitseville. Kannattaa olla ajoissa yhteydessä.

Suur-Savon Sähkö tiedotti torstaina viime vuoden tuloksestaan, joka oli konsernin historian kolmanneksi paras.

Rattaat yhä pyörivät

Hyvää tulosta konserni odotti myös tältä vuodelta. Koronan takia heikentyneet talouden yleiset näkymät muuttavat ennustetta.

– Ennakoimme 25 miljoonan euron voittoa tältä vuodelta, mutta siitä voi nyt ottaa kolmanneksen pois. Silti pystymme yhä viemään läpi investointiohjelmaa suunnitellusti.

Energiahuollon Tykkyläinen uskoo toimivan, mutta epidemian vaikutukset asiakaskuntaan mietityttävät.

– Meillä voi olla edessä kaksi-kolme kuukautta todella vaikeat ajat, mutta toisaalta ostotarve ja kulutuskysynnän tarve saattaa sen jälkeen kasvaa.

Sähkön siirron määrästä yhtiö näkee suoraan, millainen toimeliaisuus maakunnassa vallitsee. Tykkyläinen sanoo lukemien osoittavan, ettei koronavaikutusta ainakaan vielä näy.

– Positiiviset uutiset unohtuvat nyt helposti. Monet yritykset pitävät prosesseja ja toiminnan rattaita pyörimässä.

Tykkyläinen korostaa, ettei hän halua vähätellä pienten yritysten vaikeuksia. Sähkönsiirron määrä kertoo pitkälti suurten yritysten ja teollisuuden tilanteesta.

– Korona-ilmiö, vaikkakaan ei yhtiölle taloudellisesti merkittävä, oli myös viime viikonlopun kulutus. Näkyi selvästi, että alueen vapaa-ajan asunnoille tultiin normaalia suuremmalla joukolla.

Luonto koetteli

Yhtiö maksoi viime vuonna historiansa suurimmat myrsky- ja lumikuormakustannukset. Sähkönjakelun keskeytykset ja korjaukset aiheuttivat yli seitsemän miljoonan euron ylimääräiset kulut.

Tykkyläinen ei halua suurennella menneitä vaikeuksia, vaan kiinnittää mieluummin huomion tähän hetkeen ja epidemiavaikutusten torjuntaan.

– Me emme laita siipiä suppuun vaan vastustamme lamaantumista jatkamalla investointiohjelmaa. Se käsittää tänä vuonna 70 miljoonan euron investoinnit, joiden työllistävä vaikutus on noin 650 henkilötyövuotta.

Tykkyläinen sanoo, että luonnonolojen aiheuttamista ongelmista huolimatta yhtiö teki kohtuullisen vahvan tuloksen. Vaikka velkaa piti ottaa, omavaraisuus hieman parani.

Osinkoja yli 8 miljoonaa

Parin vuoden ajan yhtiön omistajia on palkittu osingoilla, jotka ovat aiempaa maltillista linjaa suuremmat.

Viime vuoden tuloksen perusteella hallitus esittää yhtiökokoukselle 110 euron osinkoa osakkeelle. Edelliseltä vuodelta osinko jaettiin 90 euron mukaan.

Jos hallituksen esitys menee läpi, sähköyhtiö maksaa ennätysosingot: 8,28 miljoonaa euroa. Ison osan tästä summasta saavat kunnat, jotka muodostavat suurimman omistajaryhmän.

Suur-Savon Sähkön tunnuslukuja

Vuoden 2019 liikevaihto 154,2 miljoonaa euroa (edellisenä vuonna 148,0).

Voitto ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja 18,7 miljoonaa euroa (18,4).

Investoinnit 64,7 miljoonaa euroa (43,7).

Omavaraisuusaste 30,3 prosenttia (29,5).