Saimaan Autopisteestä uusi autoliike Mikkeliin — Jani Kellmanin ja Jonne Långin yritys keskittyy vaihtoautoihin

Paikkana perinteinen kiinteistö mutta ei lasipalatsia.

Onni Ojala

Saimaan Autopisteen Jani Kellman (vas.) ja Jonne Lång avasivat liikkeen Karikkoon.
Saimaan Autopisteen Jani Kellman (vas.) ja Jonne Lång avasivat liikkeen Karikkoon.

Mikkelin uudella autoliikkeellä on toistaiseksi ulos päin matala profiili. Eikä sitä kovin korkeaksi ole tarkoitus nostaakaan, kertovat yrittäjät Jani Kellman ja Jonne Lång.

— Kyltti tien puolelle vielä tulee, mutta tämä toisen kerroksen neuvotteluhuone riittää hyvin konttoriksi ja piha esittelytilaksi, sanoo Lång.

— Lasipalatseja emme tarvitse, ja muutenkin on pidettävä kulurakenne hallinnassa.
Lång ja Kellman ovat perustaneet vaihtoautoihin erikoistuneen Saimaan Autopisteen.

Yritys toimii entisen Karikon Autotalon kiinteistössä, jossa nykyään toimii muun muassa Karikon Autohuolto.

Saimaan Autopisteen toiminta alkoi kesäkuun alussa. Långilla on 12 vuoden ja Kellmanilla 14 vuoden työhistoria automyynnistä mikkeliläisissä merkkiliikkeissä.

Kaksikko kertoo, että yrittäjyys alkoi kiinnostaa.

— Toivotaan, että se markkinarako löytyy. Kilpailua on, sillä merkkiliikkeet ja ketjut myyvät vaihtoautoja, mutta tämän kokoluokan toimijoita vaihtoautomyynnissä ei seudulla ole.

— Paikallistuntemuksen laskemme vahvuudeksi. Tosin suurin osa vaihtoautoista myydään Mikkelin ulkopuolelle. Kahden tunnin ajomatkan sisällä on paljon asiakaskuntaa, sanoo Kellman.

Vaihtoautoja tarvitaan, uskovat yrittäjät

Pihan vaihtoautovarasto on tarkoitus pitää määrältään maltillisessa 20–30 autossa. Netti ja yrityksen harjoittama myyntivälitystoiminta kasvattavat määrää.

Yrittäjät arvioivat, että toiminnassa kannattaa keskittyä hyväkuntoisiin perinteisesti myydyimpiin käyttöautoihin. Yli 50 000 euron autoillakin on aina ostajansa, mutta yrityksen kannalta niiden myyntiajat voivat venyä turhan pitkiksi.

Autokaupassa yrittäjäriski liittyy pääomien sitoutumiseen. Kellmanin ja Långin odotukset liiketoiminnan kasvulle ovat maltilliset, luokkaa kunhan palkan itselle saa.

— Toisaalta vaihtoautokaupassa myynti on varsin stabiilia, ja tarvetta kuluttajilla on aina. Uusien autojen myynti voi heilahdella enemmän ministereiden puheista.