Mitä virkaa aurinkosähköpaneeleilla on rekassa? Valoella on osuutta asiaan

Erikoispaneelit integroidaan rekan pintaan.

Valoe

Sähköautoja valmistava Sono Motors rakentaa rekan perävaunuihin aurinkosähköpaneeleita.
Sähköautoja valmistava Sono Motors rakentaa rekan perävaunuihin aurinkosähköpaneeleita.

Juvalla toimivan Valoen aurinkosähköpaneelit ovat näkyvässä roolissa, kun uuden sukupolven autoja valmistava Sono Motors esittelee aurinkoenergiasovellusta CES 2021 -messuilla.

CES (Consumer Electronics Show) on kuluttajaelektroniikan innovaatioita esittelevä tapahtuma. Tänä vuonna messut toteutetaan virtuaalisesti.

Sono Motorsin teknologiassa autoja ei ole tarkoitettu liikkumaan aurinkosähköllä, vaan sähköllä voidaan korvata diesel-polttoainetta rekan perävaunun kylmäkuljetusten jäähdytyksessä.

Erikoispaneelit integroidaan rekan pintaan. Sono Motors arvioi, että sen kehittämällä säätö- ja optimointijärjestelmällä saadaan suuri osa jäähdytykseen tarvittavasta energiasta suoraan auringosta. Lisäsähköä akkuun ladataan verkosta.

Valoen toimitusjohtaja Iikka Savisalo sanoo, että rekkaan asennettavan paneeliin tulee olla paitsi tehokas myös kevyt, vahvarakenteinen sekä tärinän- ja iskunkestävä. Lasia perävaunun paneeleissa ei ole ollenkaan, vaan pinnat ovat polymeerikomposiittia.

Liikkuvan ajoneuvon aurinkosähköjärjestelmän suunnittelu on monimutkaisempaa kuin paikallaan pysyvän kohteen. Auton liikkuessa kaikki kennot eivät tuota yhtä paljon virtaa, koska valon määrä vaihtelee.

Sono Motorsin tiedotteen mukaan kaikki rekan aurinkokennot eivät osoita samaan suuntaan, ja yhtiön teknologialla sähkökuormitus on säädettävissä siten, että valaistuksen vaihdellessa kennot saavuttavat silti optimaalisen suorituskyvyn.

Valoe on mikkeliläisyritys, joka siirsi tuotantotoiminnan viime vuonna Juvalle entisen kirjatehtaan tiloihin. Aurinkokennoja yritys valmistaa Liettuan Vilnassa.