Sitä itseään voi kierrättää tehokkaasti — Puumalalaisyritys sai ministeriön tukea kiertotalouden edistämiseen

Nanopar markkinoi menetelmää ja laitteistoa puhdistamoille.

Nanopar Oy

Yritys on kehittänyt laitteiston ja menetelmän, jolla jätevesilietettä voi kuivata tehokkaasti ja jolla lietteestä voidaan valmistaa lannoitetta.
Yritys on kehittänyt laitteiston ja menetelmän, jolla jätevesilietettä voi kuivata tehokkaasti ja jolla lietteestä voidaan valmistaa lannoitetta.

Puumalalainen Nanopar Oy aikoo merkittäväksi toimijaksi kiertotalouden edistämisessä.

Yhtiöllä on menetelmä, jolla puhdistamoiden jätevesilietettä kuivataan tehokkaasti ja siitä jalostetaan lannoitetta.

Toimitusjohtaja Jaakko Kuntonen kertoo yrityksen kehittäneen infrapunakuivaukseen perustuvaa lietteen uusiokäytön laitteistoa parin vuoden ajan.

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei tiedotti tiistaina Nanoparin saamasta julkisesta tuesta.

Työ- ja elinkeinoministeriön tälle vuodelle kiertotalouden kehittämishankkeisiin osoittamasta kahden miljoonan euron summasta Nanoparin hanke on saanut 150 000 euroa. Yritys sai kiertotalouden rahoitusta myös edellisen hallituksen kärkihankkeisiin varatusta summasta.

Töitä paikallisille valmistajille

Kuntonen sanoo kaiken olevan valmista prosessin markkinoimiseksi ja liiketoiminnan kasvattamiseksi.

— Ensimmäinen kuivainasennus tapahtuu suomalaiselle jätevedenpuhdistamolle. Toistaiseksi emme voi kertoa kohdetta. Tarkoitus on hankkia referenssikohde myös Ruotsista tai Tanskasta, sanoo Kuntonen.

Hän kertoo, että laitteistojen rakentamisessa yritys käyttää eteläsavolaisia sopimusvalmistajia. Infrapuna-säteilypaneelit tulevat Etelä-Afrikasta, jossa kuivaamismenetelmää on alun perin kehitetty.

Laitteiston rekisteröity nimi Paskier Prosessi viittaa paskan kierrätykseen.

Puhdistamoiden sivutuote jätevesiliete kipattiin muinoin kaatopaikalle. Sittemmin sitä on ajettu kemiallisen käsittelyn jälkeen pelloille tai kompostoitu, mutta lainsäädäntö tiukentuu edelleen, ja siksi Kuntosen mukaan uusille menetelmille on kysyntää.

— Laitteistolla pystyään oleellisesti pienentämään lietteen porttimaksuja ja kuljetuskustannuksia, jotka keskikokoisella kaupungilla voivat kohota miljoonaan euroon.

Prosessissa liete jalostetaan lannoitteeksi. Kuntonen kuvailee kuivaamisen perustuvan patentoituun, vakuumin ja termisen kuivauksen yhdistelmään, jolla päästään sellaiseen tehokkuuteen ja taloudellisuuteen, joka ei ole aikaisemmin ollut mahdollista.

Prosessissa lietteestä valmistetaan maaperä- ja kasvikohtaisia täsmälannoitteita. Kuntonen sanoo, että uusiolannoitteiden markkinoita pitää yrityksen luoda itse. 

Luetuimmat