Ese luopuu turpeen käytöstä — "Kallis ratkaisu se meille on"

Yhtiö selvittää kattilan uusimisen investonnin kustannuksia ja polttoainehuoltoa.

Risto Hämäläinen

Pursialan voimalaitoksella poltetaan pääosin puuta.

Mikkelin kaupungin omistama Etelä-Savon Energia (Ese) ilmoittaa luopuvansa turpeen käytöstä.

Yhtiön hallitus on linjannut, että Ese lopettaa turpeen käytön vuoteen 2035 mennessä.

— Tarkkaan emme edes vielä tiedä, miten temppu tehdään, mutta näin on yhtiön hallitus strategiaprosessin pohjalta päättänyt, sanoo toimitusjohtaja Erkki Karppanen.

Lähivuosina ”temppu” perustuu puun käytön lisäämiseen, mutta Karppasen mukaan ratkaisut voivat aikaa myöten perustua johonkin muuhunkin teknologioiden kehittyessä.

Kokonaan turpeen käytöstä luopuminen edellyttää laajoja lisäselvityksiä ja myös investointeja.

Niiden hintaa tai puun lisätarvetta yhtiö ei pysty vielä ennakoimaan.
Karppanen kuitenkin uskoo, että kaupunkilaisille lämmön tuottaminen järkevästi onnistuu myös tulevaisuudessa.

— Kallis ratkaisu se meille on, ja joku voi sanoa, että kestääpä toteuttaminen kauan. Helposti unohtuu, että kuluneina vuosina on jo tehty paljon turpeen käytön vähentämiseksi.

Eseä on julkisuudessa ja muun muassa valtuustoaloitteella patisteltu luopumaan turpeesta, perusteena hiilidioksidipäästöjen vähentäminen ja vesistöjen suojeleminen. Turvetuotantoa puoltavista lausunnoista on tehty kaupungin luottamuselimissä äänestyspäätöksillä.

Karppasen mukaan keskustelu on tunnistettu, mutta ei voi sanoa, että omistaja olisi ohjannut hallituksen päätöstä.

Turve on Eselle tärkeä huoltovarmuuspolttoaine. Sen osuus on alle viidennes kaikesta polttoaineesta. Yhtiön linjauksella turvetuotanto ei seudulta lakkaa, sillä Ese käyttää vain pienen osan Etelä-Savon alueelta nostetusta turpeesta.

Aikataulu ja hinta tarkentuvat selvityksillä 

Esellä on menossa kaksi selvitystyötä. Yhtiö tutkii asiaa polttoaineenhankinnan näkökulmasta eli sitä, mitä investointeja tarvitaan ja kuinka paljon polttoainehankintakulut nousevat.

Toista selvitystä tekee Lappeenrannan teknillinen yliopisto. Tarkoituksena on selvittää, mitä kattilateknisiä investointeja tarvitaan, ja kuinka paljon kunnossapitokulut nousevat.

Ese kertoo pitkäjänteisesti monien vuosien ajan vähentäneensä turpeen käyttöä sähkön ja lämmön tuotannossa. Yhtiö on kasvattanut uusiutuvien puupolttoaineiden osuutta tuotannossa ja parantanut laitosten hyötysuhdetta.
Alun perin kaikki Pursialan voimalaitoksen kattilat on rakennettu turvetta käyttäviksi, koska muita vaihtoehtoja ei ollut.

Jo ensi vuonna turpeen käyttö vähenee

Tällä vuosikymmenellä Ese on tehnyt lähes 30 miljoonalla eurolla investointeja turpeen käytön vähentämiseksi.

Vuonna 2013 Pursiala 2 muutettiin ilman turvetta toimivaksi. Kattilainvestoinnilla turpeen osuus putosi 20 prosenttiin. Samana vuonna myös rakennettiin Metsä-Sairilaan terminaali, jossa puupolttoainetta varastoidaan.

Viime vuonna Pursialassa uusittiin puupolttoaineen vastaanotto. Investointi tukee puupolttoaineen käyttöosuuden kasvua.

Pursialan ykköskattilalla on käyttöikää noin 20 vuotta.

Turpeen käytön osuuden yhtiö arvioi vielä puolittuvan ensi vuonna tehtävällä investoinnilla. Pursiala 2:n turbiini muutetaan vastapaineturbiiniksi. Tämän jälkeen kakkoskattilaa voidaan käyttää enemmän ykköskattilan sijaan.

Juttua muokattu 13.52: Lisätty toimitusjohtajan kommentteja ja grafiikka. 

Luetuimmat