Vaara väistyi: Etelä-Savon pääomarahastolle löytyy puuttuvat eurot

Yritykset sekä muun muassa Kangasniemen ja Mäntyharjun kunnat kaivoivat kuvetta.

Riitta Ketola

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.

Etelä-Savo näyttää saavan oman maakunnallisen rahaston tukemaan kasvuyritysten investointeja. Vielä viime viikolla oli epävarmuutta, saadaanko riittävä pääoma kokoon määräajassa.

Rahastoa on koottu Mikkelin kehitysyhtiö Miksein johdolla.

Viime viikolla Miksei vetosi sijoittajiin niin sanotusti "vaara uhkaa" -hengessä, jotta puuttuva 250 000 euron pääoma saataisiin kokoon.

Etelä-Savon kasvuyritysrahastolle on koottu minimissään 3,5 miljoonan euron pääomaa. Ely-keskus osallistuu rahastoon miljoonalla eurolla sillä ehdolla, että alueen kunnilta ja yksityisiltä sijoittajilta löytyy vähintään 2,5 miljoonaa euroa marraskuun loppuun mennessä.

Vipua muuhun rahoitukseen

Paikallisessa rahoituspohjassa ollut neljännesmiljoonan aukko on nyt kuroutunut umpeen, kertoo Marjo Niittuaho-Nastolin Mikseistä.

Hän sanoo, että hankkeen epävarmuudesta tiedottaminen ensin arvelutti mutta lopulta tuotti tulosta.

– Puhelimet alkoivat soida. Olemme saaneet riittävät varmistukset ja hieman ylikin. Rahasto saadaan maaliin, ja ensi vuoden aikana rahasto pääsee tekemään elinvoimaa luovia sijoituksia, sanoo Niittuaho-Nastolin.

Maanantaina muutamassa kunnassa päätettiin osallistumisesta rahastoon. Muun muassa Mäntyharju ja Kangasniemi päättivät kerryttää pääomaa molemmat 25 000 eurolla.

Kaupungit olivat jo aiemmin päättäneet osallistumisesta, esimerkiksi Mikkeli 200 000 eurolla.

Myös alueen yrityksiltä tuli viime päivinä lupauksia sijoituksista. Niittuaho-Nastolin sanoo, että rahaston toiminnasta ja sijoittajatahoista kerrotaan tarkemmin lähiviikkoina.

Kasvuyritysrahaston tarkoitus on tehdä oman pääoman ehtoisia sijoituksia alueen kasvuyrityksiin. Kun yrityksen omarahoitusosuus kasvaa, voivat muut rahoituskanavat avautua helpommin. 3,5 miljoonan pääomalla arvioidaan olevan noin 10 miljoonan euron vipuvaikutus.

Rahasto pyrkii tunnistamaan kaikkein potentiaalisimmat liiketoimintaa kasvattavat yritykset Etelä-Savon alueella. Se tekee niihin pääomasijoituksia ja myös tukee verkostoillaan ja hallitustyön kautta yritysten kehitystä.