Sade kiritti kasvua, hidasti puinteja — Etelä-Savossa sadot ovat joissakin viljelylajeissa keskimääräistä parempia

Pro Agrian mukaan erot ovat suuria tilojen välillä.

Tuija Pauhu

Sateet ovat kiusanneet viljojen puinteja.

Maatiloilla sadot jäävät kuivan kesän vuoksi tavallista heikommiksi, mutta Etelä-Savossa tilanne ei ole maakunnista kehnoin.

Pro Agrian kasvutilannekatsauksen mukaan satotasoissa ja sadon laadussa on erittäin suuria eroja eri alueiden ja tilojen välillä.

Viimeaikaiset sateet ovat hidastaneet puinteja. Sateet toisaalta ovat vauhdittaneet nurmien, perunan ja vihannesten kasvua.

Säilörehun kokonaissato jää silti tavanomaista pienemmäksi. Noin puolet tiloista aikoo korjata kolmannen sadon. Etelä-Savossa sadon määrä arvioidaan paikoin tyydyttäväksi sisäruokintakauden tarpeisiin. Yleisesti koko maassa puhutaan vain välttävästä riittävyydestä.

Varastovihannesten sadon arvioidaan jäävän kasvun vauhdittumisesta huolimatta tavanomaista pienemmäksi.

Viljoista rukiista on saatu Etelä-Savossa normaali sato. Lähes koko maassa se on jäänyt tavanomaista pienemmäksi.

Viljat pääosin puitu

Syysviljojen puinnit saatiin päätökseen elokuun lopussa, ja kevätviljat on lähes kokonaan puitu. Viimeiset puintierät ovat olleet tavallista kosteampia. Ohran ja kauran viimeisistä eristä on Etelä-Savossa saatu normaali sato, kun useimmilla alueilla jäätiin 60–80 prosenttiin keskimääräisestä.

Kevätöljykasvien sadosta tulee Etelä-Savossa keskimääräinen. Rypsin puinnit ovat vielä kesken, samoin härkäpavun, jonka sato jää keskimääräistä pienemmäksi.
Pro Agria arvioi viljakaupan olevan pysähdyksissä. Viljelijät odottavat vielä viljojen hintojen kehittymistä. Maan keskiosissa myytävää viljasatoa on vähän, koska viljasato menee rehuksi omalle karjalle tai lähiseudun kotieläintiloille.

Luetuimmat