Tuulivoima-ala on Exelin syömähammas – Exel Compositesin myynti kasvoi ja kannattavuus parani

Toimitusjohtaja Riku Kytömäki luonnehtii vuotta 2019 Exelille kannattavan kasvun vuodeksi.

Tanja Rihu

Exel Composites -yhtiön suurin osakas on Nordea reilun 18 prosentin osuudellaan.
Exel Composites -yhtiön suurin osakas on Nordea reilun 18 prosentin osuudellaan.

Komposiittituotteita valmistava Exel Composites on julkistanut viime vuoden tuloksensa. Yrityksen liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 7,4 prosenttia ollen 103,8 miljoonaa euroa.

Yhtiön oikaistu liikevoitto parani edellisvuodesta huomattavasti. Se oli 7,2 miljoonaa euroa, kun edellisvuoden luku oli 5,0 miljoonaa euroa. Yhtiön tulos per osake 0,20 euroa ja sijoitetun pääoman tuotto 8,6 prosenttia.

Toimitusjohtaja Riku Kytömäki luonnehtii vuotta 2019 Exelille kannattavan kasvun vuodeksi. Menestyksen avaimet ovat etenkin tuulivoima-alan kasvussa. Myös puolustusvälinesovelluksilla tehtiin hyvää tulosta. Teollisten sovellusten liikevaihto sen sijaan laski.

Maantieteellisesti noin 62 prosenttia liikevaihdosta syntyi Euroopassa, 18 prosenttia Aasian-Tyynenmeren alueella ja 24 prosenttia muualla.

Exelin lukujen paranemiseen on tuulivoiman kasvun ohella vaikuttanut konsernin kustannussäästöohjelma. Vuonna 2019 sen vaikutus oli kahden miljoonan euron suuruusluokkaa.

– Tärkeimmät ohjelman puitteissa toteutetut toimenpiteet olivat tuotantolaitoksen sulkeminen Saksassa, parannukset Exel USA:n kulurakenteessa sekä tuotannon tehostustoimet ja synergiasäästöt Kiinassa, Kytömäki toteaa katsauksessaan.

Maailman mittakaavassa Exel Composites ei ole suuri yhtiö, mutta omalla erityisalueellaan se on sitä. Exel on maailman suurin pultruusio- ja pullwinding-teknologioita hyödyntävä komposiittituotteiden valmistaja.

Yhtiön pääkonttori on Mäntyharjussa ja sen palveluksessa työskentelee noin 650 ihmistä.

Kiinnostuksen komposiitteja kohtaan uskotaan globaalien megatrendien, kuten kaupungistumisen ja kestävän kehityksen myötä lisääntyvän. Vuoden 2019 lopussa Exelin tilauskanta oli 30,4 miljoonaa euroa.

Vuonna 2020 yhtiölle valmistuu uusi tuotantolaitos Itävaltaan. Yhtiö myös ilmoittaa hakevansa kasvua yritysostojen kautta.

Avainluvut 2019

Exel Composites

Liikevaihto 103,8 miljoonaa euroa (2018: 96,6 miljoonaa euroa)

Liikevoitto (oikaistu): 7,2 me (5,0)

Sijoitetun pääoman tuotto: 8,6 % (4,4 %)

Liikevaihdon jakautuminen toimialoille:

Rakentaminen ja infrastruktuuri 45,7 me

Teolliset sovellukset 35,3 me

Muut sovellukset 22,8 me