Terveyspalvelujen ostot ja vaihtoautojen kauppa auttoivat Suur-Savon osuuskaupan hyvään tulokseen viime vuonna – Työvoimapula näkyy myös kesätyöntekijöiden etsinnässä

Konsernin liikevaihto kasvoi 4,5 prosenttia edellisvuodesta.

Martti Ripaoja

Suur-Savon osuuskaupan vuosi oli onnistunut. Kuvassa toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen Pieksämäen Prisman avajaisissa.
Suur-Savon osuuskaupan vuosi oli onnistunut. Kuvassa toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen Pieksämäen Prisman avajaisissa.

Osuuskauppa Suur-Savon vuosi 2019 oli lyhyesti sanoen onnistunut. Konsernin liikevaihto kasvoi 4,5 prosenttia edellisvuoteen verrattuna ja oli 395 miljoonaa euroa. Koko Osuuskauppa Suur-Savon tulos oli 9,9 miljoonaa euroa ja parani lähes kaikilla toimialoilla.

Suhteellisesti suurin kasvu tapahtui terveyspalveluissa, joissa saatiin edellisvuoteen verrattuna 27,7 prosentin kasvu. Taustalla on täyden vuoden konserniin kuulunut Lääkärikeskus Ikioma Oy sekä Etelä-Savon työterveys Oy:n uudet toimipisteet Pieksämäellä ja Savonlinnassa.

Osuuskaupan konserniin kuuluva Etelä-Savon työterveys osti vuoden aikana vielä lisää Ikioman osakkeita ja Kangasniemeltä Beckerintien Hampaan liiketoiminnan.

Toiseksi suurin suhteellinen kasvu oli autokaupassa, joka kasvoi 23,8 prosenttia. Osuuskaupan toimitusjohtajan Heikki Hämäläisen mukaan vaihtoautokauppa on saatu uuteen nousuun, ja Ruotsista haetut vaihtoautot menevät nopeasti kaupaksi.

Polttoainekaupassa kiivas hintakilpailu

Majoituskauppa kasvoi sekä Mikkelissä että Savonlinnassa. Matkailu- ja ravitsemiskaupan 3,2 prosentin kasvuun vaikuttivat esimerkiksi investoinnit. Savonlinnasta osuuskauppa osti kesähotelli Tottin.

Osuuskaupan markettikaupan puolella kasvu oli viime vuonna 2,3 prosenttia. Tähän vaikutti esimerkiksi Pieksämäen Prisman avautuminen vuoden 2018 lopulla. Toisaalta uusi Prisma myös kasvatti osuuskaupan pääomakuluja.

Polttoainekaupassa yhtiöiden välinen kiihkeä hintakilpailu ja polttoaineiden maailmanmarkkinahinnan heilahtelu näkyi liikennemyymälä- ja polttonestekaupan liikevaihdon 0,2 prosentin pudotuksena.

Ruuan verkkokauppa käynnistynyt Urpolassa vakaasti

Bruttoinvestointeja osuuskauppa teki tilikauden aikana 13,9 miljoonan euron edestä. Mikkelissä investoitiin esimerkiksi Urpolan S-marketin ruuan verkkokaupan käynnistämiseen sekä Sokos Hotel Vaakunan auditorion uudistamiseen ja kylpyhuoneiden peruskorjauksen aloittamiseen loppuvuodesta. Lisäksi Pertunmaan Sale peruskorjattiin.

– Vaakunassa majoitustoiminta on käynnissä koko ajan, joten remonttia tehdään hiljalleen siinä ohessa, luonnehtii Hämäläinen.

Ruuan verkkokauppa taas on lähtenyt Urpolassa vakaasti käyntiin.

Missä ovat kokit?

Osuuskauppa Suur-Savo oli viime vuonna edelleen maakunnan merkittävin työllistäjä. Vuoden aikana se työllisti keskimäärin 1 286 henkilöä eli 42 enemmän kuin edellisenä vuonna.

Toisaalta Hämäläisen mukaan työvoimapula vaikeuttaa rekrytointeja.

– On vaikea löytää kokkeja töihin, ja kesätyöntekijöitä joudumme etsimään yhä enemmän myös alle 18-vuotiaista, kun täysi-ikäisiä tekijöitä ei aina löydy, Hämäläinen kertoo.

Kuluvana vuonna Osuuskauppa Suur-Savo suunnittelee investoivansa yli 15 miljoonalla eurolla. Listaan kuuluu esimerkiksi yhdeksään S-markettiin toteutettava konseptiuudistus, Mikkelin kauppakeskus Stellan S-Stella-kioskin siirto viereiseen liiketilaan sekä Cafe Stellan laajentaminen.

Juvan Abc-huoltoaseman keittiö- ja ravintolatiloissa hiljalleen käynnistetty remontti jatkuu.

Juttua muokattu 21.2. klo 12.25: Lisätty tieto Osuuskauppa Suur-Savon viime vuoden tuloksesta.