Suur-Savon Osuuspankki sulkee Ristiinan konttorin — Kaikkiaan 33 tehtävää loppuu OP Suur-Savossa, seitsemän henkilöä irtisanotaan

Pankki tiedotti yt-neuvottelujen vaikutuksista keskiviikkona.

Jaakko Avikainen

Toimitusjohtaja Jari Himanen kertoi keskiviikkona pankin toiminnassa tapahtuvista muutoksista.
Toimitusjohtaja Jari Himanen kertoi keskiviikkona pankin toiminnassa tapahtuvista muutoksista.

Suur-Savon Osuuspankin päättyneet yt-neuvottelut johtavat seitsemän työsuhteen irtisanomiseen. Kaikkiaan 33 tehtävää loppuu pankissa.

OP Suur-Savon palveluksessa on neuvottelujen jälkeen 151 henkilöä.

Pankin 12 konttorista suljetaan kaksi. Ristiinan ja Punkaharjun konttoreiden toiminta päättyy marraskuun lopussa.

Toimitusjohtaja Jari Himanen sanoo, että asiointi näissä konttoreissa on hiipunut jo usean vuoden ajan.

Suljettavaksi ovat päätyneet sellaisten taajamien konttorit, joista kohtuullisen matkan päässä on kaupunkikonttori ja jonne toimii julkista liikennettä.

Irtisanomisilla tuotannolliset perusteet

Henkilöstövähennykset tapahtuvat tuotannollisin perustein, eivät säästöperustein.
Toimitusjohtajan mukaan pankki tekee kelvollista tulosta, mutta esimerkiksi luottokysynnän hiipuminen huolestuttaa.

Liiketoiminnan kasvun pohja kapenee, kun väki maakunnassa vähenee. Himanen korostaa pankin tekevän päätöksiä ei vain liiketaloudellisesta näkökulmasta vaan osuustoiminnan periaattein.

— Näiden päätösten jälkeenkin olemme aluepankeista verkostoltamme raskaammasta päästä ja henkilöstömäärältä keskitasoa. Suurempaan tehokkuuteen ei näin laajalla alueella pystytä, mutta toisaalta emme me sitä valita.

Henkilöstöratkaisuja perustellaan palvelujen kysynnän ja konttoriasioinnin vähenemisellä perinteisellä toimialueella sekä palvelutarpeiden muutoksilla.

— Vaikutukset kohdistuvat sekä toiminnallisesti että maantieteellisesti tasaisesti toimialueellemme. Verkostomme ja palvelumme ovat jatkossakin maakunnan kattavimmat.

Himanen ei usko ratkaisujen johtavan asiakasmenetyksiin:

— Asiakkaat tietenkin sen ratkaisevat, mutta isot menetykset tulisivat yllätyksenä, koska olemme edelleen lähellä asiakasta.

Pankkisektorin toiminnan ja palveluiden kysynnän muutos on ollut näkyvissä jo jonkin aikaa. Himanen myöntää, että pehmeämmät vähentämistoimet olisivat olleet aiempien vuosien kuluessa mahdollisia, mikäli kaksi kierrosta tarvinneet maakunnan osuuspankkien fuusioneuvottelut eivät olisi pitkittäneet sopeuttamistoimia.

Loppuvissa työtehtävissä on tarjottu erilaisia tukipaketteja, ja osa vähennyksistä tapahtuu eläköitymisen kautta.

Pankki kertoo tukevansa työn menettäviä neljän kuukauden mittaisella urakumppaniohjelmalla, jossa konsulttiyritys auttaa osaamisen kartuttamisessa tai mahdollisen yrittäjyyden aloittamisessa.

"Alan työpaikat ovat vähissä"

Ammattiliitto Pron pääluottamusmies Sari Neuvonen sanoo, ettei henkilöstön vähentämiseen tähdänneitä neuvotteluita voi koskaan alun alkaenkaan pitää hyvinä, mutta hänen mukaansa asioista ainakin keskusteltiin niiden oikeilla nimillä.

— Ymmärrän kyllä, että alalla iso tarve rakennemuutoksella ja toimintatapojen uudistamiselle. Jokaisen työpaikan menetys on kuitenkin kova asia, sanoo Neuvonen.

— Finanssialalta on vaikea löytää työpaikkoja.

Pron jäseniä on osuuspankissa noin 100.

Alun perin yt-neuvottelujen arvioitiin johtavan enimmillään 40 henkilön irtisanomiseen sekä 25 henkilön työsopimuksen ehtojen muuttumiseen.

Kuntakonttoreissa kassapalveluita vuoropäivin

Jäävissä pitäjäkonttoreissa palveluajat muuttuvat joulukuun alusta. Kaupunkikonttoreissa eli Mikkelissä, Pieksämäellä ja Savonlinnassa palveluajat säilyvät ennallaan.

Heinäveden, Juvan, Mäntyharjun ja Sulkavan konttoreiden kassapalveluajat muuttuvat. Haukivuorella,, Hirvensalmella ja Puumalassa kassapalveluajat ja aukiolopäivät muuttuvat.

Pankki jakaa konttorit kolmeen alueeseen: itäiseen, eteläiseen ja pohjoiseen. Esimerkiksi eteläiseen alueeseen kuuluvat Mikkelin lisäksi Mäntyharju ja Hirvensalmi. Kuntatason konttoreissa tyypillinen palveluajan muutos on sellainen, että kassapalvelut ovat toisessa kunnassa auki aamupäivän maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina sekä toisessa tiistaina ja torstaina. Näin menetellään eteläisellä alueella Mäntyharjun ja Hirvensalmen kesken.

Konttoreiden sulkeminen ei edellytä asiakkailta toimenpiteitä. Esimerkiksi tili- ja lainanumerot säilyvät ennallaan.

Rahannostoautomaattien tulevaisuus on esimerkiksi Ristiinassa Automatian käsissä. Himanen otaksuu, että automaattiyhtiöiden välinen kilpailu pitää automaatit kyläkuvassa. Rahaa voi osuuspankin korteilla nostaa myös muun muassa K-ruokakaupoista.

Juttua täydennetty useasta kohdasta kello 12.02: Lisätty muun muassa toimitusjohtajan ja pääluottamusmiehen kommentteja.