Suur-Savon Sähköltä jättiosingot — Viime vuoteen ei osunut myrskyjä tai lumikuormia

Kunnat omistavat yhtiöstä 60 prosenttia.

Soila Puurtinen

Kaukolämmön tuotanto perustuu 90-prosenttisesti puuhun. Loppuosa on turvetta ja hieman öljyä.
Kaukolämmön tuotanto perustuu 90-prosenttisesti puuhun. Loppuosa on turvetta ja hieman öljyä.

Suur-Savon Sähkö jakaa omistajilleen ennätysosingot viime vuoden tuloksensa perusteella.

Hallituksen esitys jaettavaksi osingoksi on 90 euroa osakkeelta. Osinkojen kokonaissumma nousee siten lähes 6,8 miljoonaan euroon.

Viime vuonna sähköyhtiön omistajat saivat osaketta kohti osinkoa 60 euroa. Suur-Savon Sähkön hallituksen puheenjohtaja Jaakko Hänninen kertoo aiemman osinkoennätyksen olleen 78 euroa.

Potista noin 60 prosenttia menee toimialueen kuntaomistajille. Kunnat ovat kasvattaneet omistusosuuttaan maakunnallisessa sähköyhtiössä ostamalla yksityisten osakkeita.

Seurakunnilla on 5 prosenttia osakkeista. Lisäksi omistajissa on yhteisöjä ja yksityisiä sekä lähes neljänneksen osuudella Suur-Savon Energiasäätiö.

Suur-Savon Sähkön tulokseksi muodostui 21,4 miljoonaa euroa. Yhtiö omistaa Vapon osakkeita, ja edellisvuoden tilinpäätöksen tapaan Vapo-omistuksesta tehtiin alaskirjaus, nyt kolme miljoonaa euroa. Siten operatiiviseksi tulokseksi ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja muodostui 18,4 miljoonaa euroa.

Liikevaihto kasvoi 6 prosenttia

Hänninen sanoo, että yhtiöllä oli erinomainen vuosi. Hänen mukaansa vain sähköntuotannon kannattavuudessa olisi voinut olla hieman parannettavaa.

— Operatiivinen toiminta onnistui, ja myös sähkönmyyntiyhtiö Lumme teki tulosta. Lisäksi myrskyiltä viime vuonna vältyttiin, sanoo Hänninen.

Konsernin liikevaihto oli 148 miljoonaa euroa. Kasvua edelliseen vuoteen oli 6,5 prosenttia. Sähkön jakeluverkkoon investoitiin yli 40 miljoonaa.

Sähköenergian myynti kasvoi yli 6 prosenttia.

Yhtiön toimialueella sähkön käyttö väheni 0,8 prosenttia, kun lämpötilavaihtelu vuosien välillä otetaan huomioon. Myös kaukolämmön myynti supistui hieman.