Lähi-Tapiolalle jäi satasesta kolme euroa Savo-Karjalan alueella – Alueyhtiön tulos parani selvästi, vaikka muutama iso tulipalo heikensi tulosta

Yhtiön liikevoitosta on kartutettu käyttörahastoa, josta tehdään tänä vuonna 100 000 euron lahjoitukset maakuntaan ja sen elinvoiman vahvistamiseen.

Mikko Kontti

Asko Lammela johtaa Lähi-Tapiolan maakunnallista alueyhtiötä.
Asko Lammela johtaa Lähi-Tapiolan maakunnallista alueyhtiötä.

Vakuutusyhtiö Lähi-Tapiolan Savo-Karjalan alueyhtiö paransi tulostaan selvästi viime vuonna ja arvioi kasvattaneensa markkinaosuutta.

– Paikallisuus, näkyvyys, rekrytoinnit ja paikoin aukioloaikojen pidentäminen vaikuttavat. Kuljemme vastavirtaan. Silti olemme olleet tehokkaita, ja liikekulusuhde on pienentynyt, sanoo toimitusjohtaja Asko Lammela.

Vakuutusmaksutulo kasvoi 4,9 prosenttia ja oli 30,8 miljoonaa euroa. Asiakkaille maksettiin korvauksia 19,6 miljoonaa, lähes viidennes edellisvuotta enemmän.

– Tuloskuntoa heikensi se, että vuoden aikana sattui muutama iso tulipalo. Niiden korvausmenot olivat lähes kaksi miljoonaa euroa.

Liikennevakuutuksissa alueyhtiön markkinaosuus nousi ja on yli 42 prosenttia.

Lahjoituskohteista ehdotusten tulva

Vakuutusyhtiöiden tulosta mitataan usein yhdistetyllä kulusuhteella. Savo-Karjalan alueyhtiöllä se oli 97 prosenttia.

– Pelkistäen siis satasesta jäi kolme euroa. Sitä voi pitää riittävänä keskinäisesti omistetulle yhtiölle.

Kokonaistulos oli 10,9 miljoonaa euroa voitollinen. Edellisvuonna se oli 0,7 miljoonaa.

Lammela sanoo, että tuloskehitykseen vaikutti onnistuminen sijoitustoiminnassa.

Yhtiön liikevoitosta on kartutettu käyttörahastoa, josta tehdään tänä vuonna 100 000 euron lahjoitukset maakuntaan ja sen elinvoiman vahvistamiseen. Lähi-Tapiola pyysi yleisöltä vihjeitä yleishyödyllisistä lahjoituskohteista. Lammela naurahtaa, että asiakkaiden ideoinnista koitui positiivinen ongelma.

– Ehdotuksia tuli satoja, ja ensimmäiset kohteet on päätetty. Painopistettä on tarkennettu siten, että nuoret ovat etusijalla.

Käyttörahastolahjoitusten jatkamisesta ja yhteissummasta päättää yhtiön hallitus vuosittain.