Mikkelin seudulla on koettu kovia iskuja ennenkin – Muistissa ovat muun muassa Helprintin, varuskunnan ja Karjaportin menetykset

Satojen työpaikkojen kertavähennykset ovat harvinaisia elinkeinorakenteen vuoksi.

Timo Marttila

Savon prikaatinen viimeinen harjoitusmarssi oli lokakuussa 2006. Kuvassa silloiset varusmiehet Eetu Kiljunen , Juho Manninen ja Markku Harmoinen .
Savon prikaatinen viimeinen harjoitusmarssi oli lokakuussa 2006. Kuvassa silloiset varusmiehet Eetu Kiljunen , Juho Manninen ja Markku Harmoinen .

Salicon toiminnan päättyminen Juvalla on yksi kovimmista kertaiskuista työpaikkojen menetyksinä Mikkelin seudulla.

Muitakin huonojen uutisten päiviä muistetaan.

Takaiskujen tuoreimmasta päästä on kirjapaino Helprintin toiminnan loppuminen Mikkelissä. Sata työpaikkaa hävisi tapahtumissa, joita virkavalta selvittelee yhä.

Savon prikaatin toiminta Karkialammella lakkasi vuoden 2006 lopussa. Noin 240 tehtävää lopetettiin. Henkilöstölle työtä osoitettiin muualta puolustusvoimien palveluksesta, ja työttömäksi jäi varsin vähän ihmisiä. Mikkeli sai tilalle Maavoimien esikunnan runsaat 200 työpaikkaa.

Monessa yrityksessä työpaikkamenetykset on koettu hiljaa hivuttamalla.

Satojen työpaikkojen kertalaakit, jollaisia esimerkiksi metsäteollisuudessa taannoin muualla nähtiin, eivät ole yleisiä.

Portissa meni paljon

Lihatalo Karjaportin vaikeudet kasaantuivat ylitse käymättömiksi 2000-luvun lopulla, jolloin yrityksellä oli vielä noin 350 työntekijää, osa heistä myös naapurimaakunnissa.

Mikkeli yritti muun muassa lainatakauksin pitää osuuskunnan elossa. Viimeinen pinnistys yritykseltä oli uuden ruokatalon rakentaminen Tikkalaan. Siellä toimintaa harjoittaa nyt HK-Scan 170 ihmisen voimin.

Edellisellä vuosikymmenellä kukoisti myös Nokian hovialihankkijana toimineen Savcorin toiminta. Yhtiö valmisti matkapuhelinten osia ja pinnoitti niitä. Vuosituhannen alussa työpaikkoja oli Mikkelissä pari sataa. Liiketoiminta oli kausiluonteista ja hiipui hiljalleen.

Kymmeniä työpaikkoja on menetetty muun muassa autokauppa Vauhti-Vaunun konkurssissa sekä aiemmin esimerkiksi juvalaisen puusepäntehtaan Taso 2002:n sekä mikkeliläisten Anne Linnonmaa Oy:n ja Mikkelin Laatuleipomon mennessä nurin.