Suur-Savon listalla remontti-investointeja: Juvan ABC, ruokakauppoja sekä erilaista fiksausta myös hotellipuolelle — Osuuskaupan myyntiluvuissa näkyy täydellinen kesä

Autokaupan toimialalla Suur-Savo kasvoi selvästi.

Mikko Kontti

Kaupan alalla ei ole Etelä-Savossa mitään hätää, jos viime kesän sää toistuu, sanoo toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen.
Kaupan alalla ei ole Etelä-Savossa mitään hätää, jos viime kesän sää toistuu, sanoo toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen.

Osuuskauppa Suur-Savo toteuttaa verkostossaan tänä vuonna yli 10 miljoonan euron investoinnit.

Tarkkaa summaa toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen ei vielä tiedä itsekään, koska asioita on suunnitteluasteella.

Ainakin ohjelmassa on 15-vuotiaan ABC Juvan remontti, joka alkaa syksyllä.

— Kyseessä on nykyisten seinien sisällä tapahtuva ravintolatilojen uudistaminen. Teemme paikasta hieman enemmän ravintolatyyppisen, kertoo Hämäläinen.

Mahdollista on, että liikenneasemalle tulee vuokralaisiksi myös uusia toimijoita. Hämäläisen mukaan kyselyitä vilkkaalle valtatievarren liikepaikalle on.

Ruokakaupoissa riittää uudistamista tasaiseen tahtiin. Sale Pertunmaan osuuskauppa aikoo remontoida ennen juhannusta ja Kerimäen S-marketin loppuvuodesta.

Hotelli- ja ravintolapuolella uudistuksen käy keväällä läpi Muikkuterassi Savonlinnan Seurahuoneella. Mikkelissä Vaakunan auditorion tilat kaksinkertaistetaan.

Markkinaosuus vahvistui, arvioi Hämäläinen

Alueosuuskauppa tiedotti myyntiluvuista ja tuloksestaan tiistaina.

Päivittäis- ja käyttötavarakauppa on selkeästi suurin sektori. 378 miljoonan euron liikevaihdosta sen osuus on 54 prosenttia. Ruokakaupoissa liikevaihto kasvoi 3,0 prosenttia. Hämäläinen arvioi osuuskaupan yhä kasvattaneen markkinaosuutta.
Suur-Savon toiminnan tulos koheni miljoonalla eurolla 9,4 miljoonaan.

Investoinneissa Suur-Savo ei yllä viime vuoden lukuihin. Niitä kasvatti ennen kaikkea Prisman rakentaminen Pieksämäelle.

— Prisma on lähtenyt suunnitellusti liikkeelle. Se myy niin kuin pitää, ja tavoitteissa ollaan. Samaan aikaan Pieksämäellä myös Kontiopuiston Sale ja ABC-yksikkö ovat kasvaneet.

Osuuskauppa on pyrkinyt Prismalla kääntämään Pieksämäen seudulta muualle karannutta asiakasvirtaa Etelä-Savoon päin. Onko siinä onnistuttu, sitä Hämäläisen mukaan voi paremmin arvioida vasta myöhemmin.

Prisman alkuun, kuten koko viime vuoteen, toimitusjohtaja on tyytyväinen.

— Liikevaihtomme kasvoi kuudella prosentilla, ja olimme alueosuuskaupoista kolmanneksi paras myynnin kasvattaja. Etenkin onnistunut kesäkauppa auttoi, mutta myös joulukuu oli erinomainen.

Osin kasvua edesauttoivat muun muassa lääkärikeskus Ikioman osake-enemmistön osto ja ensimmäinen täysi vuosi Opel-edustusta
Toimialoista autokauppa kasvatti liikevaihtoa 14 prosentilla 36,7 miljoonaan euroon.

— Olemme autokaupassa panostaneet henkilöstöön ja tehostaneet vaihtoautokauppaa muun muassa hakemalla Ruotsista vaihtoautoja.