”Nyt on hyvä vire päällä” — Uusi mikkeliläinen konepaja ei ole uskossaan yksin

Metforce pääsi heti tilauksiin kiinni, ja eri toimialojen näkymät ovat hyvät muutenkin.

Vesa Vuorela

Ville Honkanen ja Toni Salmi vuokrasivat yritykselle hallitilat Rantakylästä.
Ville Honkanen ja Toni Salmi vuokrasivat yritykselle hallitilat Rantakylästä.

Talouden myönteinen kehitys ja positiiviset näkymät edesauttavat uusien yritysten syntymistä.

Mikkeliläinen kolmen työntekijän konepaja Metforce Oy on tästä esimerkki.

Perustajat Toni Salmi ja Ville Honkanen sanovat, että yleinen taloustilanne ja metallialan kasvavat tarpeet osavalmistajia kohtaan rohkaisivat tekemään ratkaisun, joka on jo pitempään ajan ollut mielessä.

— Vire on hyvä, ja alku on ollut mukava. Itse uskomme tähän, ja perustamisvaiheessa jopa kaksi pankkia uskoi, sanovat yrittäjät viitaten koneinvestointeihin, jotka käytettyinäkin ovat olleet mittava satsaus.

Toinen Metforcen aloittamista vauhdittanut tekijä on se, että palveluille ja tuotteille on havaittu olevan markkinarakoa seudulla.

Talouden hyvä yleisvire on myös antanut hyvän lähdön helmikuussa aloittaneelle yritykselle.
— Hommia on ollut ihan kohtalaisesti, ja paraikaa neuvotellaan parista alihankintakuviosta. Jos ne toteutuvat, väkeä voidaan tarvita lisää, sanoo Salmi.
— Tavoitteena on hallittu kasvu.

Erikoisalaa ovat hydraulisylinterit

Konepaja tarjoaa alan palveluita avaimet käteen -periaatteella suunnittelusta asennukseen. Palveluvalikoimaan kuuluvat muun muassa hitsaustyöt erilaisten teräs- ja alumiinirakenteiden valmistuksesta raskaan kaluston korjauksiin, koneistustöihin sekä teollisuuden kunnossapitotöihin.

Erikoisosaamista on hydraulisylinterien valmistus, korjaus ja huolto.
Sylinterit, jos ne särkyvät, halutaan niin teollisuudessa kuin koneyrittäjien koneissa äkkiä takaisin kuntoon.
— Meidän roolimme on palvella asiakkaita pienissä sarjoissa ja spesiaaliosissa mahdollisimman nopeasti, sanoo Honkanen.

Elyn katsaus povaa kasvua

Myönteiset kasvuodotukset eivät ole vain aloittavien yritysten varassa, arvioidaan tuoreessa Etelä-Savon ely-keskuksen johdolla laadittavassa asiantuntijakatsauksessa.

Maakunnassa kasvun veturina toimii nyt teollisuus, ja vahva metalliteollisuus hyötyy yleisestä kasvusta.

Etelä-Savossa etenkin metsäsektorilla tilanne on positiivinen. Myös rakennusala on myös päässyt kasvuun mukaan, ja alan yritysten liikevaihdon kasvu oli viime vuonna nopeaa.

Maataloudessa investoinnit ovat jatkuneet vilkkaina, vaikka alalla on ollut pitkään ongelmia.

Maakunta ei ole pysynyt aivan maan keskimääräisessä kasvuvauhdissa. Silti näkymät lähitulevaisuudelle ovat valoisat. Elinkeinoelämän tilanteen odotetaan kohenevan jokaisella seutukunnalla: Mikkelissä, Pieksämäellä ja Savonlinnassa.

Työllisyystilanne on parantunut, ja joillakin aloilla on vaikeuksia saada osaavaa työvoimaa. Noususuhdanteessa muuttoliike Etelä-Savosta pois on voimistunut.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet