Lähituottajien verkkokauppa avataan Juvalla — Tuotteet voi noutaa oman aikataulun mukaan myynti- ja noutopisteestä

Tuotteiden nouto tapahtuu noutopisteestä sähköisen avaimen avulla, jonka asiakas saa tilauksen yhteydessä verkkokaupasta.

Arja Reinikainen

Lähiapaja -verkkokaupan myynti- ja noutopisteen valikoimaa on tarkoitus laajentaa myös joulusesongin tuotteisiin, kertoo Projektipäällikkö Esko Helansuo.
Lähiapaja -verkkokaupan myynti- ja noutopisteen valikoimaa on tarkoitus laajentaa myös joulusesongin tuotteisiin, kertoo Projektipäällikkö Esko Helansuo.

Juvalla avataan perjantaina lähituottajien verkkokauppa. Kaupan myynti- ja noutopiste, Lähiapaja sijaitsee Juvan ABC-liikenneaseman edustalla.

— Käytännössä verkkosivut avautuvat perjantaina. Verkossa on alkuvaiheessa tuotteita noin kymmeneltä tuottajalta, kertoo projektipäällikkö Esko Helansuo.

Verkossa on alkuvaiheessa kaupan muun muassa rantasalmelaisen kalastajan Markku Kettusen kalastamaa kuhaa pakastettuna.

Koko verkkokauppa lähti liikkeen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Xamkin Fisuposti -hankkeesta.

— Alunperin hankkeen tavoitteena oli kokeilla uudenlaista järvikalan suoramyyntitapaa. Hanke on kuitenkin herättänyt kiinnostusta myös muiden lähituottajien keskuudessa ja on nyt laajentunut niin, että verkkoon tulee myyntiin järvikalan lisäksi esimerkiksi lähialueella tuotettua kyytönlihaa sekä luomuvalkosipulia ja kananmunia, kertoo Helansuo.

Helansuo toteaa, että verkkokaupan valikoimaa pyritään laajentamaan koko ajan ja nyt joulun alla erityisesti joulusesonkiin liittyvillä tuotteilla.

Noutopiste käytössä ympäri vuorokauden

Lähiapaja myynti- ja noutopiste on avoinna ympäri vuorokauden.

Tuottajat esittelevät, hinnoittelevat ja ilmoittavat myytävänä olevan tuotteen määrän verkossa, josta asiakas ostaa tuotteet ja maksaa ne samantein. Asiakas voi käydä hakemassa tuotteen noutopisteestä heti tilauksen tehtyään.

— Tuotteen nouto tapahtuu sähköisen avaimen avulla, jonka asiakas saa tilauksen yhteydessä verkkokaupasta. Tuotteet löytyvät pakattuina joko noutopisteen hyllyiltä tai pakastimesta, kertoo Helansuo.

Hanke laajeni kaloista lähiruokaan

Etelä-Savon maakuntaliiton Euroopan aluekehitysrahaston EAKR:n kautta rahoittaman hankeen alkuperäisenä tavoitteena oli kartoittaa järvikalan myyntiin soveltuvia uusia kauppatapoja ja paikkoja Etelä-Savossa ja arvioida uusien suoramyyntikanavien ja kauppapaikkojen toimintaa ja kehitysmahdollisuuksia Etelä- ja Itä-Savon alueella.

— Hanke on varsin luontevasti laajentunut käsittämään nyt muutkin lähialueella tuotetut elintarvikkeet ja sen vuoksi olemme hakeneet hankkeelle jatkoaikaa, kertoo Helansuo.

Xamkin kehittämä malli on toistaiseksi ainoa laatuaan koko maassa ja malli on Helansuon mukaan herättänyt runsaasti huomiota eri puolilla maata.

Lähiapaja-lähiruokakontin avajaiset ovat perjantaina 30. marraskuuta klo 16-19 Juvan ABC-liikenneaseman edustalla. Luvassa on paikallisten tuottajien ja kalastajien lähiruokamaistatuksia sekä Lähiapaja-kontin avoimet ovet.