Lumme Energia kertoo kääntäneensä asiakasmäärän laskun nettokasvuksi — Sähkön myynnissä tulosta tehdään myös onnistuneilla sisäänostoilla

Yhtiö teki 66 miljoonan liikevaihdolla 2 miljoonan voiton.

Mikko Kontti

Tapo Lehtoranta johtaa 46 työntekijän myyntiyhtiötä.

Lumme Energian ensimmäisen täyden kalenterivuoden tulos osoittaa sähkön myyntiyhtiön tehneen pienen voiton. Yhtiön liikevaihto oli 66 miljoonaa euroa ja liikevoitto ennen veroja 2 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Tapo Lehtoranta myöntää, ettei tuottoprosentti ole osakeyhtiölle suuri, mutta tulosta hän pitää kuitenkin odotettua parempana tiukasti kilpailluilla vähittäismyyntimarkkinoilla.

— Erityisen tyytyväinen olen siihen, että viime kevään aikana saimme asiakasmäärän laskun käännettyä ja vuodelta kirjautui nettokasvua, sanoo Lehtoranta.

Lumme Energia syntyi, kun Suur-Savon Sähkö ja Etelä-Savon Energia (Ese) päättivät yhdistää sähkönmyynnin liiketoimintansa.

Tämän vuoden puolella Ese on päättänyt myydä viidenneksen omistusosuutensa Lumpeesta.

— Konsolidoituminen alalla jatkuu, enkä ota omistajien asioihin kantaa. Me jatkamme työtä, brändin rakentamista ja kampanjointia. Markkinaosuus on hyvä omalla alueella, ja uusia asiakkaita olemme saaneet etenkin pääkaupunkiseudulla, toteaa Lehtoranta.

Asiakaspotentiaali on vakio

Hän kuvailee toimintaa osto- ja myyntiliikkeeksi.

— Alalla kaikki asiakkaat ovat jo jonkun asiakkaita, ja siksi kasvua tulee useimmiten saamalla toisen asiakkuuden. Tämä tietysti näkyy usein tiukkana hintakilpailuna. Markkinaosuutta siis saa hinnalla, mutta myös tunnettuuden lisäämisellä ja hyvällä asiakaskokemuksella.

Perustoiminnan oheen Lumme Energia on kehittänyt aurinkosähkön palvelutuotteita ja sähköautojen latausverkoston yli 30 pisteeseen omalla perinteisellä toimialueella.

Myös sähkön hankinnassa onnistuminen on oleellista tulokselle.

— Myymme omistajayhtiöiden tuotantoa mutta myös pörssistä ostettua sähköä. Hankintapäässä on ollut markkinaherkkyyttä reagoida nopeasti ja tehdä suojauksia.

Tukkumarkkinoilla hinnat ovat nousseet voimakkaasti. Yhtiön taloudellisen aseman Lehtoranta sanoo vuoden aikana kuitenkin vahvistuneen.

Yhtiöllä on 46 työntekijää.

Sähköenergiaa yhtiö myi 1 479 gigawattituntia.