Biohauen kärsivällisyys loppui — Mikkeliläisyhtiö purki sopimuksen laitostoimittajan kanssa

Tilaaja otti työmaan haltuun.

Mari Koukkula

Biohauki Oy:n biojalostamo sai peruskiven marraskuussa 2016.
Biohauki Oy:n biojalostamo sai peruskiven marraskuussa 2016.

Haukivuorella toimiva Biohauki Oy tiedottaa purkaneensa biokaasulaitoksen toimitussopimuksen laitostoimittaja BioGTS Oy:n kanssa.

BioGTS:n Haukivuorelle toimittamassa, viime vuonna vihityssä laitoksessa on ollut ongelmia ja puutteita. Biohauen mukaan yhtiö oli pakotettu purkamaan urakkasopimuksen.

Työmaa on otettu tilaajan haltuun laitoksen valmiiksi saattamiseksi valmiiksi sekä ympäristö- ja viranomaismääräysten täyttämiseksi.

Laitoksen piti valmistua käyttöön viime syksynä. BioGTS Oy:n toimitus viivästyi olennaisesti, eikä laitos ole edelleenkään valmis. Kaasua se on kuitenkin tuottanut, ja sitä on myyty kaasuautoille Graanin tankkausasemalta.

Biohauen johto toteaa osapuolten selvittävän asiaa keskenään, eikä Biohauki Oy toistaiseksi kommentoi asiasta enempää.

Runsas kuukausi sitten (LS 13. 7.) Biohauki Oy:n toimitusjohtaja Heikki Nykänen totesi, että laitoksen toimintaan ei olla yhtiössä täysin tyytyväisiä ja että laitosta ei ollut otettu vielä vastaan. Tuolloin neuvotteluja tuotantoprosessin kuntoon saattamiseksi kuitenkin vielä käytiin.

BioGTS on jyväskyläläinen yhtiö, joka toteuttaa useita laitosprojekteja eri puolilla Suomea. Mikkelissä se rakentaa voimalaitosta myös Metsä-Sairilan alueelle Biosairila Oy:lle.

Laitostoimittajan taloudellinen tilanne on ollut kireä. Biosairilan johto kertoi heinäkuussa tehneensä selvityksiä, joiden perusteella se luottaa projektin toteutumiseen aikataulussa ja teknisesti.