Farmari 2020 tuo Mikkeliin kymmeniä tuhansia kävijöitä — Näytteilleasettajia on melkein jonoksi asti

Valtakunnallinen maatalousnäyttely valtaa raviradan, jäähallien ja Saimaa Stadiumin ympäristön heinäkuun alussa.

Mari Koukkula

Vuoden 2010 maatalousnäyttelyssä oli hellettä.
Vuoden 2010 maatalousnäyttelyssä oli hellettä.

Ensi vuoden heinäkuun 2.–4. päivinä Mikkelissä järjestettävään Farmari-maatalousnäyttelyyn odotetaan noin 75 000:ta kävijää.

Näyttelyn kävijöistä tavallisesti noin puolet on alan ammattilaisia eli viljelijöitä, maaseutuyrittäjiä ja metsänomistajia. Näyttelyn johtaja Heikki Pahkasalo Proagria Etelä-Savosta sanoo, että kävijäodotus perustuu aikaisempien näyttelyiden määriin.

Pahkasalo pitää heinäkuun alkua hyvänä ajankohtana tavoittaa paitsi ammattilaisia myös esimerkiksi seudun kesäasukkaita. Näiden uskotaan olevan kiinnostuneita muustakin kuin kotieläinpihasta.

— Heissä on paljon esimerkiksi metsänomistajia, ja metsäsektori näkyy vahvasti ensi kesän näyttelyssä. Myös ruoka ja elintarviketuotanto kiinnostavat kaikkia kuluttajia, arvioi Pahkasalo.

Proagria avasi ilmoittautumisen näytteilleasettajaksi keskiviikkona. Näyttelyasettajien määrän tavoite järjestöllä on 500.

— Kiinnostus näyttelypaikkoja kohtaan on ollut vilkasta. Myös pääyhteistyökumppaneiden kanssa käytävät neuvottelut ovat edenneet hyvin.
Näyttelyalueeksi on varattu 13 hehtaaria Kalevankankaalta.

Alue on kohentunut

Näyttely levittäytyy Saimaa Stadiumille, jäähalleille sekä raviradan alueelle ja sen ympäristöön. Käytössä on laajat ja päällystetyt ulkoalueet, mikä mahdollistaa näyttävät ulko-osastot. Raviradan nurmikenttää ei käytetä.

— Puitteet näyttelyn järjestämiseen ovat parantuneet selkeästi aiemmista vuosista. Alueelle investoinneille tahoille on annettava kiitokset.

Aluesuunnittelussa on pyritty varmistamaan sujuva kävijävirta rakentamalla kulku kolmen portin kautta. Vieraat kuljetetaan alueelle busseilla erillisiltä pysäköintialueilta, joita parhaillaan kartoitetaan. Pahkasalon mukaan järjestäjillä riittää vielä paljon suunnittelemista ja tekemistä.

— Tarvitsemme esimerkiksi talkoolaisia järjestöistä ja urheiluseuroista.

Näyttelyn aikaan ja jo ennemmin paikallinen majoituskapasiteetti on lujilla, ennakoi Pahkasalo. Näytteilleasettajat ilmaantuvat rakentamaan osastoja noin viikkoa ennen avausta.

Valtakunnallinen maatalousnäyttely järjestettiin Mikkelissä edellisen kerran vuonna 2010.