Mökin ostossa ei nyt velkaa pelätä – Mökkilainoja nostettiin ennätysmäärä kesäkuussa

Suomen Pankki arvioi, että lainakoot ovat mahdollisesti suurentuneet ja pankitkin saattavat tarjota pitkää takaisinmaksuaikaa.

Kimmo Metsälä

Mökkikauppa on käynyt vilkkaasti korona-aikana. Kuvituskuva.
Mökkikauppa on käynyt vilkkaasti korona-aikana. Kuvituskuva.

Mökkikaupan vilkastuminen heijastuu mökkilainojen markkinaan.

Suomen Pankin kotimaisilta luottolaitoksilta saamien tietojen mukaan kesäkuussa uusia vapaa-ajan asuntojen lainoja nostettiin ennätysmäärä 154 miljoonaa euroa.

Määrä on 64 prosenttia suurempi kuin viime vuoden kesäkuussa.

Suomen Pankista Olli Tuomikoski kertoo, että mökkilainoja on viime vuosina otettu melko tasaiseen tahtiin. Tänä vuonna kuitenkin jo toukokuussa nähtiin poikkeama ja selvä kysynnän vilkastuminen. Uusia lainoja otettiin noin 120 miljoonaa euroa, joka on noin 30 miljoonaa keskimääräistä toukokuuta enemmän.

Kesäkuussa nostettujen uusien vapaa-ajanasuntolainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika piteni noin 10 kuukaudella 17 vuoteen ja 11 kuukauteen.

– Piteneminen johtuu mahdollisesti samanlaisesta ilmiöstä kuin asuntokaupassa eli lainakokojen suurentumisesta. Ostajat haluavat pitää kuukausierät maltillisina, jolloin laina-ajat pitenevät, arvioi Tuomikoski.

Pankit myös tarjoavat pitempiä lainoja, koska korot ovat matalalla ja pitemmissä lainoissa korkotuotto on pankille suotuisampi.

Mökkilainojen keskikoosta Suomen Pankilla ei ole tilastotietoa.

SP ei ole huolissaan kannan kasvusta

Etelä-Savossa mökkikauppojen määrä on nousussa ja hinnat likimain ennallaan. Maanmittauslaitoksen tilaston mukaan Etelä-Savossa tänä vuonna kauppojen mediaanihinta omarantaiselle vapaa-ajan asunnolle on ollut 82 000 euroa. Viime vuonna vastaava mediaanihinta koko vuoden ajalta oli 80 000 euroa. Mediaani tarkoittaa lukujonon keskimmäistä hintaa, kun kaikki kaupat laitetaan arvojärjestykseen.

Suomen Pankissa on laskettu vapaa-ajanasuntojen lainakannan kasvaneen nyt 3,9 miljardiin euroon. Osuus kaikista kotitalouslainoista oli kesäkuussa noin 3 prosenttia.

Keskuspankissa ei olla erityisen huolissaan mökkilainamäärän huomattavasta kasvusta.

– En usko, että mökkilainoista tulee ongelmia. Voisi kuvitella, että mökkejä ostavien ihmisten taloudellinen asema on yleisesti vahvalla pohjalla, sanoo Tuomikoski.

Suomen Pankki luottaa myös pankkien kykyyn arvioida kohdetta ja vakuuksia.