Isosta firmasta lapion varteen yrittäjäksi: Olli Heinikaisella on seuraava kohde tiedossa

Olan perustaja sai Mikkelin kaupungin yrityspalkinnon.

Risto Hämäläinen

Ola Oy:n ja Olli Heinikaisen rakentamaan Graaninrannan kerrostaloon valmistuu kesäksi 38 asuntoa. Niistä puolet on myyty.

Halu tarttua rakentajan työkaluihin teki työpäällikön tehtävissä olleesta Olli Heinikaisesta aikoinaan yrittäjän.

Mikkeliläinen rakennusliike Ola syntyi vuonna 2002, kun Heinikainen totesi YIT:n työpäällikkönä toimiessaan isossa yhtiössä töiden painottuvan liikaa kirjoituspöydän ääreen.

Otamme mielellämme harjoittelijoita, joista koulutetaan vakituisia työntekijöitä. Muutamassa viikossa jo yleensä näkee, onko oikeaa innostusta.

— Otin lapion käteen, ja alettiin tekemään rivitaloja Mikkeliin. Paperitöitä on vieläkin, mutta ne tehdään illalla, kertoo Heinikainen.
Mikkelin kaupungin perinteinen yrityspalkinto luovutettiin Olalle lauantaina yrittäjien alueellisessa juhlassa Pieksämäellä.

Kokemus ja oppi toiselta arvokasta

Vieraan palveluksessa saamaansa kokemusta Heinikainen sanoo silti arvostavansa isosti. Mikkelin maalaiskunnassa syntynyt, tekun käynyt Heinikainen pääsi YIT:llä rakentamaan Kuopiota monipuolisesti ennen palaamista kotiseudulle.

— Ensimmäinen kohde oli Säästötalo, mutta sen jälkeen on keskitytty lähes kokonaan asuntorakentamiseen, ja alueena on ollut pääosin Mikkeli. Etenkin 2000-luvun alussa rivitalojen tarvetta oli paljon, ja niitä teimme muun muassa Orijärvelle, Savisiltaan ja Pitkäjärvelle.

Graaniin Ola tekee paraikaa Asunto-osakeyhtiö Graaninrantaa. 38 asunnon kerrostalo valmistuu kesäksi, ja huoneistoista puolet on myyty.

Rakentamisen näkymää hän pitää melko vakaana, jos ei tonttipaikkojen niukkuutta oteta lukuun. Tasaista kuormaa Heinikainen pyrkii myös pitämään yllä työllisyyssyistä.

Messualueelle rivitaloja

— Meillä ei ole talvisin henkilökuntaa lomautettu tai oltu pelkästään lumitöissä.
— Kun porukkaa Graanilta vapautuu, alkavat rivitalotyömaat. Asuntomessualueelle aloitamme keväällä 20 asunnon rivitalokohteen, mahdollisesti kahdessa vaiheessa riskin pienentämiseksi, ja maalis-huhtikuussa aloitamme kuuden asunnon rivitalon Savisiltaan.

Olalla on lähes viiden miljoonan euron liikevaihto ja 12 vakituista työntekijää.
— Lisäksi otamme mielellämme harjoittelijoita, joista koulutetaan vakituisia työntekijöitä. Muutamassa viikossa jo yleensä näkee, onko oikeaa innostusta.
Toisesta päästä työntekijöitä aina välillä lähtee ja moni heistä yrittäjäksi. Tämä on Heinikaisesta normaalia kiertoa.

Tukea urheiluseuroille

Hän sanoo, ettei pidä itseään bisnesmiehenä vaan rakentajana. Täytyy pyrkiä luomaan jatkuvuutta, laatua ja olemaan luotettava kumppani. Kaikki, mikä on järkevä tehdä itse, tehdään omin voimin, ja alihankkijoihin turvaudutaan harvoin. Kokonaisuus pysyy hanskassa. Tällä kaikella on Heinikaisen mukaan myönteinen vaikutus myös henkilökunnan motivaatioon.

Virtaa yrittämiseen Heinikainen sanoo saavansa nuorisotyötä tekevien seurojen tukemisesta. Hän toteaa olevansa varsin sitoutunut esimerkiksi MP:n ja Kamppareiden toiminnan kehittämiseen.

Lauantai-illan Jukurit-matsi jäi Heinikaiselta tällä kertaa väliin. Syyn pitää kotiotteluissa yleensä olla painava. Nyt se oli Yrittäjägaala.