Graanin kaasutankkausaseman päivittäminen viivästyi – Ese tekee ensi vuonna myös kaksi uutta asemaa

Koronaepidemian vuoksi käyttöönottajat eivät päässeet maahan.

Vesa Vuorela

Graanin asema toimii, ja kaasua myydään autoilijoille. Muutostyöt ovat kuitenkin edelleen kesken.
Graanin asema toimii, ja kaasua myydään autoilijoille. Muutostyöt ovat kuitenkin edelleen kesken.

Mikkelin Graanin kaasutankkausaseman muutostyöt ovat edelleen kesken.

Etelä-Savon Energian (Ese) projektipäällikkö Mikko Liukkonen sanoo koronaepidemian aiheuttaneen harmillisen yllätyksen aseman muutostöille.

– Emme ole saaneet kaikkia toimituksia ja käyttöönotossa tarvittavaa työvoimaa liikkeelle Etelä-Euroopasta. Ihmiset jäivät jumiin, mutta työtä tehdään koko ajan sen hyväksi, että käyttöönotto tapahtuisi etäyhteyksin, kertoo Liukkonen.

Aseman operointiin Ese ei enää tarvitsisi ulkopuolista apua. Liukkonen ei ryhdy vielä arvailemaan, milloin muutostyöt valmistuvat.

Graanin asema toimii, ja kaasua myydään autoilijoille. Vanhan laitteiston ongelma on se, että kapasiteetista ei saada kaikkea irti ja tankit jäävät vajaiksi. Haitta saattaa aiheuttaa hetkittäin jopa jonon, vaikka kaasuautoja on liikenteessä vähän.

Graanin lisäksi Haukivuorella toimii kaasutankkausasema.

Kesällä alkavat pohjatyöt

Korona ei ole heilauttanut Esen luottamusta biokaasuliiketoiminnan mahdollisuuksiin. Liukkonen sanoo, että helmikuussa julkistetut suunnitelmat uusien asemien rakentamiseksi ovat voimassa.

– Kesällä alkavat maanrakennustyöt aseman rakentamiseksi Tuskuun. Sen on tarkoitus valmistua ensi vuonna.

Asema rakennetaan juomatehtaan ja rengasliikkeen väliselle tontille Insinöörinkadulle.

Biokaasun tankkausaseman Ese tekee ensi vuonna myös Kuorttiin Pertunmaalle. Yritys on valmistellut Pertunmaan kunnan kanssa maakauppaa hieman yli puolen hehtaarin tontista, joka sijaitsee pari sataa metriä liikenneasemasta pohjoiseen, vanhan ja nykyisen Viitostien välissä.

Tuskun asema palvelee henkilöauto- ja jakeluautoliikennettä sekä raskaan kaluston liikennettä. Kuortin asemasta tulee henkilö- ja jakeluautoliikenteen tankkausasema.

Rakentamishankkeisiin Ese on saanut Energiaviraston infrastruktuuritukea, jota valtiovalta ohjaa uusiutuville energiamuodoille.