Lumme Energiasta pääomistaja ja kasvun rahoittaja aurinkoenergiayhtiöön — Kaupan kohde rakentaa voimaloita kauppojen katoille

Solarigo Systems saa isommat muskelit.

Mikko Kontti

Lumme Energian toimitusjohtaja Tapo Lehtoranta ja Solarigo Systemsin toimitusjohtaja, osaomistaja Antti Koskelainen kertoivat kaupasta keskiviikkona Mikkelissä.
Lumme Energian toimitusjohtaja Tapo Lehtoranta ja Solarigo Systemsin toimitusjohtaja, osaomistaja Antti Koskelainen kertoivat kaupasta keskiviikkona Mikkelissä.

Lumme Energiasta tulee aurinkoenergiaa tuottavan Solarigo-konsernin enemmistöomistaja. Solarigo Systems rakennuttaa yritysten liikekiinteistöjen katoille aurinkovoimaloita.

Yhtiöt tiedottivat omistusjärjestelystä keskiviikkoaamuna.

Lumme Energia on Suur-Savon Sähkön omistama sähkönmyyntiyhtiö, ja Solarigosta tulee Suur-Savon Sähkön konserniyhtiö.

Solarigo on keskittynyt yrityksille tarjottavaan aurinkosähkön tuotantoon. Sen asiakkaita ovat muun muassa Tokmanni ja Kesko eri kohteissa sekä Atrian Nurmon tuotantolaitos.

Kaupan pitkän tähtäimen tavoitteeksi on mainittu Suomen energiaomavaraisuuden tukeminen ja Solarigon toiminnan laajentaminen johtavaksi kansalliseksi ja kasvavaksi kansainväliseksi aurinkosähkötoimijaksi.

Lumme Energian toimitusjohtaja Tapo Lehtoranta ja Solarigo Systemsin toimitusjohtaja Antti Koskelainen sanovat, että osakekaupan hintaa ei julkisteta. Osapuolet luonnehtivat kauppaa kuitenkin merkittäväksi molemmille.

Koskelainen sanoo vuonna 2015 perustetun Solarigon saavan isommat muskelit toiminnan kasvattamiseen.

Mittaustavat vaihtelevat, mutta Solarigo pitää itseään jo nyt Suomen suurimpana aurinkosähkötuotannon rakentajana.

— Osaamme jo myydä ja markkinoida sekä rakentaa aurinkovoimaa kustannustehokkaasti, mutta pääomavaltaisella alalla olemme etsineet tahoa, joka rahoittaa uutta kasvua, kertoo Koskelainen.

— Ala kasvaa, koska suomalaiset haluavat lisätä aurinkoenergian käyttöä. Sähkön kulutuksesta vasta noin 0,2 prosenttia perustuu aurinkoon.

18 megawatista noin 100:aan

Solarigo on rakentanut valmisteilla oleviin ja toimitettuihin voimaloihin tehokapasiteettia yhteensä 18,4 megawattia. Pääosa investoinnista on tehty Solarigon omaan taseeseen.

Liiketoiminta perustuu palvelusopimuksiin, joita tehdään yleensä 15 vuodeksi. Asiakkaat käyttävät energian omissa kiinteistöissään.

Voimaloiden tuottama mahdollinen ylijäämäenergia siirtyy Lumme Energian sähkönmyyntituotteeksi. Lumme Energian uusien liiketoimintojen johtaja Miko Huomo sanoo, että kyseisestä energiasta paketoidaan sertifioitu kuluttajatuote.

Lehtoranta perustelee kauppaa sillä, että Lumme Energian harjoittaman sähkönmyynnin perusliiketoiminnan rinnalle pitää löytää uusia tuotteita. Tämä kuuluu Lumpeen strategiaan.

— Tämä on meille pitkäaikainen investointi. Tavoitteena on kasvattaa Solarigon kapasiteetti 5–7 vuodessa 100 megawattiin, mikä tarkoittaa noin 60 miljoonan euron investointeja puhtaaseen suomalaiseen energiaan.

Koskelainen kertoo Solarigon yltäneen viime vuonna jo niukasti voitolliseen tulokseen. Liikevaihto on kasvanut tähän asti sadan prosentin tahdilla vuosittain ja oli viime vuonna 4,7 miljoonaa euroa.

Yhtiöllä on 10 vakituista työntekijää. Asennustoiminta keskittyy lumettomaan aikaan, ja palkkalistoilla on osa-aikaiset mukaan lukien 37 työntekijää.

Solarigon kotipaikka on Espoo, ja sillä on toimipisteet Tampereella ja Jyväskylässä. Mikkeliin on tarkoitus perustaa toimipiste.

Solarigo käyttää pääosin aasialaisia aurinkopaneeleita mutta on asiakkaiden niin toivoessa hankkinut myös suomalaista tuotantoa.

Juttua muokattu 10.43: Täydennetty monelta osin tiedotustilaisuuden jälkeen ja lisätty kuva.

Muokattu edelleen 11.31: Korjattu omistusosuuden prosenttiluku muotoon "enemmistöomistus".