Turakkalan puutarha maustaa ruoat yrteillään – Juvalaisyritystä ei tuotenimellä tunneta mutta se on esimerkki ruokasektorin erikoistumisesta

Maakunta on kokoonsa nähden iso vihannesten tuottaja.

Vesa Vuorela

Heli Valtonen pussitti salviaa. Tuotantovastaava Juho Laamanen sanoo Turakkalan puutarhan valmistavan 35:tä eri lajiketta.
Heli Valtonen pussitti salviaa. Tuotantovastaava Juho Laamanen sanoo Turakkalan puutarhan valmistavan 35:tä eri lajiketta.

Juvan Maivalassa Turakkalan puutarhalla ollaan eteläsavolaisen ruokasektorin vahvalla alueella, ruukkuyrttien ja vihannesten kasvatuksessa.

Turakkalan puutarhan nimeä ei tapaa kaupan hyllyltä, mutta yrityksen valmistamat basilikat, korianterit ynnä muut yrtit ovat löytäneet monille lautasille ja esimerkiksi mintut myös mojito-drinkkeihin. Yritys vastaa alihankintana joroislaisen, laajalle levinneen Järvikylä-tuotemerkin ruukkuyrttien valmistuksesta.

Rasioihin pakattuna juvalaisia yrttejä päätyy myös hotelli- ja ravintola-alalle ja muihin suurkeittiöihin.

Perheyrityksen tuotantovastaava Juho Laamanen sanoo yhteistyön olevan tiivistä Järvikylän kanssa ja menekin melko vakaata.

Liikevaihto on viime vuodet ollut 2,5 miljoonan euron tuntumassa. Yritys työllistää 15 ihmistä vakituisesti ja lisäksi kausiväkeä.

– Yrttipuoli on melko vakiintunutta, eikä kulutuksessa ole odotettavissa taantumaa, ennakoi Laamanen.

Vesa Vuorela

Turakkalan puutarhalla on noin 6 000 neliön tuotantotilat Juvalla.
Turakkalan puutarhalla on noin 6 000 neliön tuotantotilat Juvalla.

Kuluttajien lisääntyneen kotikokkailun ja kokeilun halun olettaisi luovan isot kasvunäkymät. Näin ei Laamasen mukaan automaattisesti ole. Kuvaan astuu aina mukaan kilpailu.

– Muutama vuosi sitten kauppaketjut tulivat yrttimarkkinoille omilla tuotemerkeillään. Tällä seudulla niiden asema ei ole kovin vahva.

Kaalia, porkkanaa ja sipulia

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu julkisti tiistaina uusinta, vuoden 2018 tilastotietoa ruokasektorin vaikuttavuudesta Etelä-Savossa.

Tilastoista ilmenee pienet peltopinta-alat ja erikoistumisen tie.

Maan tilli-, persilja- ja basilika-ruukkuvihanneksista noin 30 prosenttia tuotetaan Etelä-Savon kasvihuoneissa. Avomaalla kasvatetaan paljon porkkanaa.

Koko Suomen kiinankaalisadosta yli 70 prosenttia, salaattisadosta 45 prosenttia ja parsakaalista 39 prosenttia tuotetaan Etelä-Savossa.

Myös luomutuotannon kehittämisen jäljet näkyvät tilastoissa. Puolet maan luomukaalien ja luomusipuleiden viljelyalasta on Etelä-Savossa ja luomuporkkanan tuotantoalasta viidennes.

Yrteillä eri sesonkeja

Turakkalan puutarha käyttää keinolannoitteita eikä ole luomussa. Tuholaistorjunta on kuitenkin biologista, ja Laamanen esittelee käyttöön otettuja kompostoituvia yrttiruukkuja. Puutarhan naapurista biokaasulaitokselta puutarha ostaa lämpöä ja sähköä valaisuun.

Osa kasvatuksesta tapahtuu led-valoilla. Niiden sävyillä voi vaikuttaa tulokseen: punaisella pituutta ja sinisellä massaa.

Yritys on perustettu yli 40 vuotta sitten. Alihankintasuhde Järvikylään alkoi jo 1990-luvulla.

Vesa Vuorela

Pihla Teittinen keräsi basilikaa rasioihin suurkeittiöiden tarpeisiin.
Pihla Teittinen keräsi basilikaa rasioihin suurkeittiöiden tarpeisiin.

– Laadulla pärjäämme markkinoilla. Tuotteen pitää olla kunnossa, sanoo Laamanen.

Hieman jalkapallokentän pinta-alaa suuremmissa tuotantotiloissa on nyt paljon rosmariinia. Se kertoo riistakauden läheisyydestä ja myös siitä, että rosmariini vaatii kahden ja puolen kuukauden kasvatuksen. Nopeimmat versot kasvavat viikossa myyntikuntoon.

– Lajikkeita on kaikkiaan 35. Ne vaihtelevat paljon sesonkien mukaan, ja käsityötä tarvitaan.

Suuria tehostamistarpeita Laamanen ei näe.

– Koska tuotannossa on paljon volyymiltaan pieniä tuotteita, niin koneiden ja laitteiden hankinnasta saatava hyöty voi jäädä pieneksi.

Alan kasvu tulee kaupasta

Ruokasektori on Etelä-Savossa merkittävä työllistäjä. Yritysten henkilöstöstä noin kuudesosa työskentelee jollain tavalla ruoan parissa. Työpaikkoja sektorilla on yli 5 100. Määrä on noussut.

Ruokasektorin liikevaihto on noussut Etelä-Savossa lähes miljardiin euroon (995 miljoonaa euroa vuonna 2018). Lähes 60 prosenttia liikevaihdosta on elintarvikkeiden ja juomien kauppaa.

Vähittäiskaupassa liikevaihto on kasvanut mutta alkutuotannossa ja jalostuksessa laskenut.

Tilastolukuja käytiin läpi verkkoseminaarissa. MTK-Etelä-Savon toiminnanjohtaja Vesa Kallio totesi maatalouden kannattavuusongelmien jatkuvan ja ennakoi tilojen määrän vähenevän, jos ei tilanne parane.

– Itä-Suomi erottuu siinä, onko tilalle tiedossa jatkajaa. Se puuttuu 51 prosentilta tiloja. Iso kysymys on tuotannon siirtyminen länteen. Se kuuluu teollisuuden strategiaan, vaikka eivät ne sitä julkisesti sano, pohti Kallio.

Etelä-Savon ruokatilastoja

Maatila- ja puutarhayrityksiä oli 2 271. Puolet tiloista on kasvinviljelytiloja

Käytössä olevasta 72 200 hehtaarin maatalousmaasta oli nurmea 40 000 hehtaaria.

Maidontuotantoa harjoitettiin 362 tilalla, ja tuotettu maitomäärä oli 106 miljoonaa litraa.

Kaupallisen kalastuksen arvo Etelä-Savossa oli 3,1 miljoonaa euroa. Saaliiksi saadusta 1,35 miljoonasta kilosta noin miljoona kiloa oli muikkua.

Marjoja viljeleviä yrityksiä 162, josta yli puolet kasvattaa mansikkaa tuottaen satoa 1,44 miljoonaa kiloa.

Ammattikeittiöitä on Etelä-Savossa 513, ja ne tarjoavat noin 16,1 miljoonaa ateriaa vuodessa.

Lähde: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Kurvi – Kumppanuudella ruokasektorille vuorovaikutusta ja innovatiivisuutta -hanke (tilastot vuodelta 2018).