Miksei torjuu koronan yritysvaikutuksia talousneuvonnan valmiusryhmällä – "Ei ole varaa menettää elinkelpoisia yrityksiä"

Yksityisiä konsultteja on talkoissa mukana.

Vesa Vuorela

Juha Kauppinen sanoo valmiusryhmän työskentelyn perustuvan etätyöhön. Palvelua pidetään yllä niin kauan kuin tarvetta ilmenee. Arkistokuva.
Juha Kauppinen sanoo valmiusryhmän työskentelyn perustuvan etätyöhön. Palvelua pidetään yllä niin kauan kuin tarvetta ilmenee. Arkistokuva.

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei on perustanut henkilöstöstä erillisen valmiusryhmän auttamaan yrityksiä koronaepidemian aiheuttamien talousvaikeuksien yli.

Kehitysyhtiön toimitusjohtaja Juha Kauppinen sanoo, että yrityskentässä on laajalti vaikeuksia muun muassa siksi, että kassa tyhjenee nopeasti. Miksein pirtaan kuuluu yritysneuvonta muutenkin, mutta nyt sitä tehostetaan.

– Yritystoimintaan liittyvä osaaminen on poikkeustilanteessa otettu tehokäyttöön. Kuuden henkilön valmiusryhmä toimii neuvonnassa eräänlaisen ensivasteena, kuvailee Kauppinen.

Hän korostaa, että apukeinoihin kannattaa tarttua mieluummin viivyttelemättä.

– Meillä ei ole varaa menettää elinkelpoisia yrityksiä.

– Näinä aikoina apua on tarjolla paljon, ja eri tahot on lisänneet työvoimaa neuvontaan, mutta tarjonta voi tuntua viidakolta.

Kauppinen sanoo, että ryhmä neuvoo oikeisiin osoitteisiin ja esimerkiksi oikeille rahoituslähteille. Mahdollista on saada apua esimerkiksi hakemusten täyttämiseen.

– Valmiusryhmä auttaa maksutta. Myös yksityinen sektori on mukana, sillä auttamisrinkiin kuuluu yksityisiä konsultteja.

Vinkkejä kulujen karsintaan

Yrityksillä on usein ensimmäiseksi tarve etsiä joustoja ja olla yhteydessä esimerkiksi rahoittajiin ja velkojiin. Kauppinen arvioi, että yritykseltä voi unohtua toinen puoli: kulujen hallinta. Hän sanoo, että myös kulujen karsimiseen löytynee neuvoja.

Kauppinen kannustaa yrityksiä ottamaan aktiviisesti yhteyttä. Neuvonta vastaa virka-aikana, ja numerot löytyvät Miksein verkkosivuilta valmiusryhmäläisten henkilökohtaisista yhteystiedoista. Tekeillä on keskitetty palvelunumero.

– Kannustaisin myös kaikkia ihmisiä käyttämään paikallisten yritysten palveluita ja laittamaan eurot liikkeelle paikallistalouteen. Koronaohjeiden puitteissakin se on edelleen mahdollista, sanoo Kauppinen.