Kuluttaminen notkahti mutta toipuu nopeasti Etelä-Savossa

Etätyön lisääntyminen maakunnassa näkyy Nordean korttimaksutilastoissa.

Korttimaksamisen määristä kerätyistä tiedoista Nordea päättelee, että kuluttaminen on elpynyt koronanotkahduksen jälkeen.
Korttimaksamisen määristä kerätyistä tiedoista Nordea päättelee, että kuluttaminen on elpynyt koronanotkahduksen jälkeen.

Etelä-Savossa kulutus on toipunut varsin nopeasti koronakriisistä. Näin tulkitsee Nordea-pankki, joka on seurannut kulutuksen kehittymistä kortinkäyttötilastojen perusteella.

Aiemman valtakunnallisen korttidatan rinnalle on saatu maakunnallista vertailua.

– Etelä-Savo on selviytynyt koronakriisistä verrattain nopeasti. Kulutus tippui maaliskuussa lyhyessä ajassa noin 20 prosenttia. Palautuminen on kuitenkin ollut tämän jälkeen vahvaa, ja jo huhtikuun lopussa kulutus oli alkuvuoden tasoa korkeammalla, sanoo Nordean aluejohtaja Mika Hasu.

Vuoden alun lähtötasoon suhteutettuna palveluiden kysynnän lisääntyminen on Etelä-Savossa ollut nopeinta koko maassa. Hasu arvioi, että etätyön lisääntyminen yhdessä vapaa-ajan asuntojen määrän kanssa vaikuttaa palvelukysyntään.

Kulutus muutenkin kasvaa keväällä ja kesällä alkuvuoteen nähden.

Kesäkuun lopussa Etelä-Savossa korttimaksaminen oli selvästi korkeammalla kuin juuri ennen kriisiä.

Kevät toi elpymisen

Muiden maakuntien tapaan myös Etelä-Savossa kriisi iski etenkin palvelualojen yrityksiin, esimerkiksi ravintoloihin ja takseihin. Tavaroiden kysyntä on pysytellyt melko vakaana. Tavaroiden kategoriaan luetaan muun muassa ruokaostot ja polttoaineet.

Palveluiden ostaminen alkoi lisääntyä etenkin touko-kesäkuun vaihteessa.

Nordea pitää koronakriisiä poikkeuksellisena talouskriisinä, koska se ei ole osunut teollisuuteen ja investointeihin vaan enemmän kuluttajiin ja palvelusektoriin.

Pankki muistuttaa, että korttitilastoissa ei näy mahdollinen maksutavan muutos. Jos kuluttajat ovat siirtyneet verkkoon ja jos verkkokaupassa on käytetty verkkopankkia, korttitilastot saattava yliarvioida volyymien laskua.