Talouskasvu ei vähentänyt maksuhäiriöisten määrää Etelä-Savossa

Eniten ongelmia on Uudellamaalla.

Kimmo Seppälä, Kimmo Seppälä

Talous- ja velkaneuvonta voi auttaa, jos velat alkavat kasaantua.

Yleinen myönteinen talouskehitys ei ole vähentänyt maksuhäiriöisten henkilöiden määrää sen paremmin Etelä-Savossa kuin muuallakaan maassa.

Riskinhallinnan palveluihin erikoistuneen Asiakastiedon kokoamien tilastojen mukaan Etelä-Savossa viime vuonna maksuhäiriöitä oli 7,7 prosentilla täysi-ikäisistä henkilöistä.

Osuus on sama kuin edellisenä vuonna. Maksuhäiriöisten määrä on kuitenkin hieman lisääntynyt, koska maakunnassa väki väheni.

Etelä-Savossa velkaantumisongelmat olivat yleisyydeltään keskitasoa. Eniten maksuhäiriöitä on Päijät-Hämeessä (9,4 prosentilla täysi-ikäisistä) ja Uudellamaalla (9,0).

Henkilöluottotietorekisterissä on koko maassa ennätykselliset 382 000 maksuhäiriöistä henkilöä. Keskimäärin jokaisella rekisteröidyllä on 15 maksuhäiriömerkintää.

Käräjäoikeuksien antamat velkomustuomiot ovat lisääntyneet lähes viidenneksellä.

Maksuhäiriöt aiheutuvat usein kulutusluotoista. Asiakastiedon ylläpitämän positiivisen tiedon jakamisjärjestelmän perusteella ilmenee, että uutta luottoa hakevilla on entistä enemmän velkaa. Uutta luottoa hakeneilla kuluttajilla oli tyypillisesti muita kuluttajaluottoja 6 500 euroa. Summa kasvoi edellisvuodesta kolmanneksella.