Suur-Savon Osuuspankki myy kiinteistöjään, "ei tarkoita konttoreiden sulkemista" — Keskiviikkona pankki kertoo tarkemmin toiminnan muutoksista

Maakunnallinen osuuspankki omistaa toista sataa kiinteistöä.

Tanja Rihu

Pankin myymään liikekeskuskokonaisuuteen Mäntyharjussa sisältyy useita liikehuoneistoja.
Pankin myymään liikekeskuskokonaisuuteen Mäntyharjussa sisältyy useita liikehuoneistoja.

Suur-Savon Osuuspankki keventää kiinteistöomistustaan. Pankki on myynyt Mäntyharjusta ja Puumalasta liikehuoneistot, joissa sillä itsellään on konttoritoimintaa.

Pankin johdon mukaan kiinteistökaupoista ei pidä tehdä päätelmiä konttoriverkoston tulevaisuudesta ja sulkemisista.

— Kiinteistöjä on myyty aikaisemminkin, ja myydään todennäköisesti myös jatkossa. Kiinteistöjen omistaminen ei ole enää ydinliiketoimintaamme, vaan keskitymme pankki- ja vakuutustoimintaan sekä niissä laadukkaiden palveluiden tuottamiseen, sanoo Suur-Savon Osuuspankin hallintojohtaja Tero Pulkkinen.

— Kyseisissä myydyissä kiinteistöissä toimintamme jatkuu vuokralaisina.

Suur-Savon Osuuspankki on käynyt syksyllä yt-neuvotteluita. Pankki järjestää keskiviikkona tilaisuuden, jossa se kertoo toiminnassa tapahtuvista muutoksista.

Muutoksista ei tiedoteta etukäteen, eikä Pulkkinenkaan ryhdy kyseisiä asioita ennakoimaan. Hän toteaa, että pankin kiinteistöjen myynnissä on kyse pitkään jatkuneesta prosessista.

— Toki myös toimintaamme nähden tilat ovat olleet monella paikkakunnalla yli-isoja. Yhä harvempi asiakas asioi nykyisin pankkien konttoritiloissa, ja asiakkaat palvellaan yhä enemmän verkossa.

— Oma porukka liikkuu aiempaa enemmän, mikä sekin vähentää tilan tarvetta.

Palatsien aika on kaukana takana

Pulkkisen mukaan kaukana ovat ne vuodet, jolloin konttorit olivat palveluiden saavutettavuustekijä. Muinoin kaikki suuret pankit, kun eivät voineet kilpailla koroilla, rakensivat pitäjiä myöten isoja konttoreita. Kiinteistöjen omistamisessa suunta on ollut pitkään keventämiseen päin:

— Koko 2000-luvun olemme olleet enimmäkseen myyntipuolella.

Pankkitoimintoja varten perustetut rakennukset ovat osuuspankin salkussa vähemmistössä. Pulkkinen laskee, että osuuspankin omistamien kiinteistöjen määrä koko toimialueella nousee toiselle sadalle, kun kaikki asunnot ja liiketilat otetaan lukuun.

Omistettujen konttorien määrä tilapäisesti kasvoi, kun maakunnalliseen osuuspankkiin fuusioitui viisi pienempää osuuspankkia maakunnasta.

Mäntyharjun ja Puumalan liikekiinteistöt on ostanut Ristiina Group Invest (RGI). Molemmilla paikkakunnilla luovutukseen sisältyy myös muita liikehuoneistoja kuin pankkihuoneisto.

"Pulpetteihin yrittäjiä, tai asunnoiksi"

RGI:n hallituksen puheenjohtaja, osaomistaja Ari Korhonen kertoo yhtiön harjoittavan pienimuotoista kiinteistösijoittamista ja -kehittämistä Mikkelin seudulla.

— Osassa kohteista liikehuoneistot on vuokrattuna, ja lopuissakin on tarkoitus saada valot palamaan, verhot ikkunoihin ja pulpetit käyttöön. Tarkoitus on olla notkea toimija ja tarjota kohtuuhintaisia tiloja esimerkiksi nuorille, alkaville yrittäjille, sanoo Korhonen.

— Jos liikehuoneistoihin ei saada yrittäjävuokralaisia, pyrimme muuttamaan niitä asunnoiksi.

Kaksi vuotta sitten perustettu yritys aloitti toimintansa Ristiinan osuuspankkikiinteistön hankinnalla.

Yhtiö omistaa myös Anttolassa entisen pankkikiinteistön. Korhonen kertoo, että konttoritilat Anttolassa ovat tyhjillään mutta muut liikehuoneet ja asunnot on vuokrattu.

RGI omistaa lisäksi esimerkiksi Varkaantaipaleessa entisen luotsiaseman sekä Mikkelin keskustassa Kansankatu 13:ssa aiemmin toimineen Siwan tilat, joihin on perustettu neljän yrityksen yhteisö.

Juttua muokattu 16.42: Lisätty ostajan kommentteja.