Korona uhkaa viedä kausityövoiman mikkeliläiseltä Kalliolan luomulta ja monelta muulta vihannestuottajalta – Maakunta tarvitsee tuhat käsiparia

Tuottajajärjestö vaatii nopeaa työlupakäsittelyä ja toimia kotimaisen työvoiman käytön helpottamiseksi.

Venla Reponen / Kalliolan luomu

Svitlana Kuzkova ja Daria Kuzkova pakkasivat kaalia viime kesänä Kalliolan luomulle.
Svitlana Kuzkova ja Daria Kuzkova pakkasivat kaalia viime kesänä Kalliolan luomulle.

Korona saattaa keväällä ja kesällä hankaloittaa rajusti eteläsavolaista marja- ja vihannestuotantoa.

Tuotanto ja varsinkin sadonkorjuu perustuu laajalti ulkomaiseen kausityövoimaan. Kun rajat menevät kiinni, tekijöitä tiloille ei saada.

– Monella tilalla on jo alkuvuoden aikana tehty sopimukset kausityöntekijöiden kanssa, mutta oleskelulupien käsittely todennäköisesti venyy, ennakoi Elina Vauhkonen haukivuorelaisesta Kalliolan luomusta..

– Tilanteet muuttuvat koko ajan. Voi olla, että tämä ei kestä iäisyyttä ja Suomi sallisi tulla, mutta välissä matkalla on muita maita, jotka eivät päästä vieraan maan kansalaisia läpi.

Kaveriapu tarpeen

Elina ja Antti Vauhkosen tilan on tarkoitus työllistää kymmenkunta Ukrainan ja Venäjän kansalaista. Kausityöntekijät ovat tavallisesti samaa porukkaa vuodesta toiseen.

– Käsipareja tarvitaan tietyissä vaiheissa paljon. Suomen kesä on intensiivinen, ja oikeat töiden ajoitukset ovat olennaisia.

Vauhkonen sanoo, että tilojen työvoiman tarve kasvaa kevään mittaan ja on suurimmillaan kesällä. Aikainen kevääntulo voi vaikuttaa tarpeeseen.

– Tuskin tästäkään maailmanloppua tulee, mutta maataloudessa etenkin marja- ja vihannestuotanto on riippuvaista ulkomaisesta työvoimasta.

Vauhkonen pohtii, että tiloilla voi olla edessä muutoksia työvaiheissa ja hienosäätöä tuotannossa.

– Myös kaverien auttaminen nousee arvoonsa.

MTK toivoo hallitukselta toimia

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK-Etelä-Savon toiminnanjohtaja Vesa Kallio arvioi, että kausityövoiman tarve nousee maakunnassa nykyään jo toiselle tuhannelle. Sesonkiväkeä tarvitaan syksyyn asti.

Kallio sanoo koronan aiheuttavan laajalti epävarmuutta. Vaikka korona hellittäisi, työntekijöiden saanti voi olla mutkikasta. Kallion mukaan Migrin toiminta ei muutenkaan ole ollut erityisen nopeaa.

MTK julkisti tiistaina kannanoton, jossa se vaatii erityistoimia koronan vuoksi ja kausityöntekijöiden saamiseksi maa- ja puutarhatiloille.

Ratkaisuiksi järjestö ehdottaa hallitukselle uudistuksia ulkomaisen työvoiman saatavuuden parantamiseksi ja kotimaisen työvoiman käytön helpottamiseksi.

Järjestö esittää, että aiemmin maassa olleiden ulkomailta tulevien työntekijöiden kausityöluvat tulee myöntää jatkolupina ja että lupien käsittelyaikojen tulee olla korkeintaan viikko nykyisen kuukauden asemasta. Myös lupien hintoja tulisi alentaa ja edellytyksiä luvalle keventää.

Kotimaisen työvoiman saamiseksi MTK esittää maaseudun yritysten työnantajamaksujen määräaikaista lykkäystä ja maatalouden kausityön palkkatyön korotusta. Lisäksi tuottajajärjestön mielestä koronan vuoksi lomautetuksi tai työttömäksi jääville pitäisi voida tarjota maaseudun kausitöitä.