Etelä-Savon yritysten korona-arvio on karmaiseva – Asiakkaat kaikkoavat, myynti laskee ja henkilöstökuluja pitää leikata

Kauppakamarien pikakyselyssä viidesosa maakunnan yrityksistä sanoo konkurssiriskin kasvaneen.

Vesa Vuorela

Kassavirta ehtyy monelta yritykseltä, kertoo kysely.
Kassavirta ehtyy monelta yritykseltä, kertoo kysely.

Koronavirus lyö laajalti ja lujaa eteläsavolaisia yrityksiä ja sitä kautta todennäköisesti niiden työntekijöitä.

Tämä on pääteltävissä kauppakamarijärjestön jäsenyrityksilleen osoittaman pikakyselyn vastauksista.

Kyselyn tulokset ovat hyytävää luettavaa.

Etelä-Savon kauppakamarin toimitusjohtaja Teppo Leinonen sanoo, että kautta linjan toimialasta tai yrityksen koosta riippumatta vaikutuksia tulee.

– Tilanne on hyvin vakava, summaa Leinonen.

Etelä-Savon kauppakamarin toimitusjohtaja Teppo Leinonen sanoo yritysten tilanteiden muuttuneen äkkiä ja monella vakavaksi.
Etelä-Savon kauppakamarin toimitusjohtaja Teppo Leinonen sanoo yritysten tilanteiden muuttuneen äkkiä ja monella vakavaksi.

– Lähes kolmannes vastaajista ilmoittaa aloittaneensa yt-neuvottelut tai antaneensa lomautusvaroituksen. Yli puolet odottaa, että irtisanomisia tai lomautuksia tulee seuraavan kahden kuukauden aikana.

Liikevaihdot jo laskeneet

Valtakunnassa lähes kolmasosa kyselyyn vastanneista yrityksistä kokee, että konkurssin todennäköisyys on kasvanut merkittävästi koronavirusepidemian takia. Etelä-Savossa tämä osuus on hieman pienempi, noin 20 prosenttia.

Maakunnassa kyselyyn vastasi 80 yritystä.

Epidemia on jo vaikuttanut negatiivisesti liikevaihtoon yli puolella eteläsavolaisista yrityksistä. Seuraavan kahden kuukauden aikana 94 prosenttia yrityksistä arvioi koronan vaikuttavan liikevaihtoon negatiivisesti.

Yrityksiä voisi auttaa

Leinonen sanoo, että valtiolta odotetaan vahvoja ja konkreettisia toimenpiteitä naapurimaiden tapaan.

Kyselyn vapaan sanan osuudessa yritykset arvioivat toimia, jotka voisivat auttaa yrityksiä.

Esiin nousevat muun muassa sujuvampien lomautusmahdollisuuksien voimaan saattaminen ja ylipäänsä joustavammat työmarkkinat sekä työnantajamaksujen alentaminen ja tuki kotimaan matkailulle epidemian hellitettyä.

Myös pankeilta ja muilta rahoittajilta toivotaan lainojen maksulle lykkäystä ja valtiolta verohelpotuksia.

Julkisten toimijoiden ja median pitäisi yritysten mielestä välttää paniikin lietsomista.

Lisäksi osa yrityksistä katsoo, että asiakkaiden tulee ottaa tilanne rauhallisesti ja toisten asiakasyritysten mahdollisuuksien mukaan aikaistaa suunniteltuja tilauksia. Kaupan ja palvelualan yrityksillä on pelkoja kassavirran romahtamisesta, jos asiakkaat jäävät koteihin.