Liitot saattavat ärähtää, mutta Jobventures katsoo vain ilmentävänsä nykypäivän työmarkkinoita — Uuden palvelun kehittäjillä mikkeliläinen tausta

Panu Tuomikko on yrittäjä ja kohta myös elokuvan pääosassa.

Mikko Kontti

Panu Tuomikko opiskeli vuosituhannen vaihteessa Paukkulassa ja on sittemmin työskennellyt monpuolisesti kulttuurialalla ja koulutuksen parissa. Mökillä Ristiinassa hän käy säännöllisesti.
Panu Tuomikko opiskeli vuosituhannen vaihteessa Paukkulassa ja on sittemmin työskennellyt monpuolisesti kulttuurialalla ja koulutuksen parissa. Mökillä Ristiinassa hän käy säännöllisesti.

Työelämän muuttuminen avaa uusia bisnesmahdollisuuksia. Jobventures on uusi yritys, joka tekee henkilöstövuokrauksesta liiketoimintaa osapuolia kilpailuttamalla.

Kyseessä on verkossa toimiva palvelu, jossa työntarjoaja ilmoittaa työtehtävän kilpailutukseen. Työnsuorittaja selaa avoimia suoritteita ja voi jättää työtarjouksen.

— Rekry-sivuja on paljon, mutta kilpailutusidealla toimivana olemme ensimmäisiä, sanoo perustajajoukkoon kuuluva Panu Tuomikko.
— Palvelussa voi toimia yksityisenä tai yrittäjänä, ja kilpailuttaa voi pitempiä työsuhteita tai yksittäisiä projekteja kuten vaikkapa nurmikonleikkuun.

Yritys arvioi vähentävänsä byrokratiaa

Kantavana ideana on tehdä palvelusta helppo puolin ja toisin. Työntekijä voi ilmoittaa haluamansa nettopalkan. Työnantajalle hinta ilmenee työnantajamaksuilla täydennettynä. Yhdellä laskulla hoituvat vakuutukset, verot ja kaikki muut pakolliset työnantajavelvoitteet.

— Turvallisuus taataan rekisteröitymisen kautta joko pankkitunnistein tai mobiilivarmentein ja yrityksillä y-tunnuksin.

Käyttäjille rekisteröityminen, kilpailutusten jättäminen ja niihin osallistuminen on maksutonta.
Työsuoritteen välittämisestä peritään pieni kynnysmaksu ja prosenttiosuus, joka Tuomikon mukaan on varsin kilpailukykyinen henkilöstövuokrauksen alan taksoihin nähden.

Suoritusten hintojen tai tehtävän sisällön määrittäminen on osapuolten keskinäinen asia, eikä Jobventures ota kantaa kahdenvälisiin neuvotteluihin.

Mukana myös isä Erkki Rantalainen

Jobventuresin kotipaikka on Helsinki, mutta perustajilla on mikkeliläistä taustaa.
Toimitusjohtaja on Oskari Öhman, joka on viimeksi toiminut Kotijoukkueen johtotehtävissä Helsingissä. Hän ja Ristiinasta kotoisin oleva Tuomikko asuivat Lontoossa kämppäkavereina. Palvelun kehittäminen alkoi pari vuotta sitten.

Jobventuresin 13 osakkaan joukkoon kuuluu Tuomikon isä, keksijä ja yrittäjä Erkki Rantalainen hallituksen jäsenenä. Sijoittajaksi mukaan on lähtenyt mikkeliläinen yrittäjä Reijo Björkman.

Tuomikko myöntää, että ammattiliittoja kilpailuttaminen saattaa ärsyttää.
Hän kiistää kuitenkin riistämisen tarkoituksen. Työmarkkinat vain yksinkertaisesti muuttuvat, ja yhä useampi tekee pätkätöitä tahtoen tai tahtomattaan.
— Liitoilla on myös hyviä funktioita, ja miellän itsenikin työntekijäksi. Mutta jos jääräpäisesti pidetään kaikista työehdoista kiinni, voi olla, että kaikki työpaikat häviävät Kiinaan.

Apua kenties aktiivimallin velvoittamille

Palvelun pystyttämisen aikaan hallituksen ajamasta aktiivimallista ei ollut tietoakaan. Tuomikko pohtii, ettei hallitus välttämättä ole kokonaan ymmärtänyt, miten hankalaa aktiivisuuden osoittaminen työttömälle voi olla.
— Toisaalta me voimme pystyä siinä auttamaan.

Tuomikko sanoo, että nostalgikkona hän haluaisi olla pysäyttämässä myös kehitystä, jossa maaseudun elinvoima järjestelmällisesti hiipuu.

— Yrityksenä olemme alussa ja tekemässä kaksi viikko sitten avattua palvelua vasta tunnetuksi, mutta hyvällä uskolla mennään. Muutaman isomman työnantajan saaminen palvelun käyttäjäksi olisi tärkeää.

Tuomikko kertoo, että joitakin satoja rekisteröitymisiä jo on.
— Tarkoituksena on ensin ottaa Suomi haltuun, mutta softa mahdollistaa laajentumisen muualle. Työtä meillä riittää vielä muun muassa kehitettäessä tekoälyä ja hakuvahtia, joka auttaa kohdentamaan rekrytointeja toimialoittain.

Koulutusta teatterin muodossa

Tuomikko sanoo itse olevansa pätkätyöläinen, jolla on kokemusta kymmenistä erilaisista työtehtäviä, muun muassa Pentti-sedän tilalta Hangastenmaalta, suomen opettamisesta leirillä Minnesotassa ja tarjoilemisesta Lontoossa.

Tuomikko on myös Kaikkikuvaa-sivustojen elokuvakasvattaja. Hän on työskennellyt Petroskoin Kansallisessa teatterissa, ja edelleen hän näyttelee Businessteatterissa, joka tarjoaa yrityksille koulutusta soveltavan teatterin keinoin tekemällä tarinoita näiden omista yrityskulttuureista.

Suurelle yleisölle Tuomikko esiintyy 95-elokuvan sairasvuode-episodissa ja lyhyesti myös Aarnio-sarjan syyttäjänä.

Pääosarooli on tulossa pian valmistuvassa Amazement-tuotantoyhtiön pitkässä elokuvassa Poissa.
— Se kertoo kiteeläisestä vapaudenkaipuuta kokevasta liimatehtaan työntekijästä, jolla on taianomainen kyky päästä toisiin paikkoihin maapallolla.

Mukana elokuvassa ovat myös Minka Kuustonen ja Tommi Korpela.

Uusimmat uutiset