Nyt ei tehdä lasipalatsia — Räsäsen vanha tehdas Mikkelissä muuttuu autokaupan kiinteistöksi

Ajanvaunu osti tehdaskiinteistön ja tekee siihen remontin.

Vesa Vuorela

Yrittäjät Pekka Piispa (kuvaamassa) ja Veijo Karjalainen (oik.) ostivat Olavi Räsäsen Oy:n vanhimman tehdaskiinteistön autokaupan liiketoimintaa varten. Tiloja esittelivät Heikki Räsänen, Jarmo Räsänen ja Raimo Räsänen. 
Yrittäjät Pekka Piispa (kuvaamassa) ja Veijo Karjalainen (oik.) ostivat Olavi Räsäsen Oy:n vanhimman tehdaskiinteistön autokaupan liiketoimintaa varten. Tiloja esittelivät Heikki Räsänen, Jarmo Räsänen ja Raimo Räsänen. 

Osa mikkeliläisen teollisuuden punatiilistä historiaa päätyy uuteen käyttöön. Paikkakunnan autoliike Ajanvaunu Oy on ostanut Seuralasta Olavi Räsänen Oy:ltä entisen kaiutintehtaan kiinteistön.


Kauppa koskee 2 400 neliön rakennusta ja noin 1,2 hehtaarin tonttia Juvantien varresta Kuusitien ja Oravinkadun rajaamalta alueelta.

Ostajat, Ajanvaunun yrittäjät Veijo Karjalainen ja Pekka Piispa, eivät vielä tarkenna, millaisia suunnitelmia rakennusta varten on, koska asiat ovat keskeneräisiä. Varmaa on, että jykevän rakennuksen väljään kakkoskerrokseen tulee automyyntiä.

— Remontti alkaa vuodenvaihteen jälkeen, ja viimeistään ensi vappuun mennessä ollaan viisaampia. On mukava päästä toteuttamaan tämän alan toimintaa muuallakin kuin nykyaikaisissa lasipalatseissa, sanoo Karjalainen.
— Liikenteellisesti pääsemme hyvään paikkaan, ja pihaakin on riittävästi. Aivan tähän lähituntumaan valmistuu uuden tielinjauksen kiertoliittymä, kertoo Piispa.

Alun perin autoliiketoiminnan laajennusta kaavailtiin samojen yrittäjien konekauppaan keskittyneen Etukoneen yhteyteen Arinakadulle. Nyt vastaan tullut mahdollisuus on heidän arvionsa mukaan kuitenkin parempi.

Sen Piispa sanoo, että toiminta nykyisessä kiinteistössä Kinnarinkadulla jatkuu ja siellä päämerkin Skodan myynti ja huolto. Kinnarinkadulle valmistuu pian korjaamon laajennus.

Kaupan osapuolet ovat sopineet, että OR-tehtaanmyymälä jatkaa tiloissa vuokralaisena. Se myy parkettitehtaan tuotteita ja muita puutuotteita.
Olavi Räsänen Oy:n teknisen osaston johtaja Heikki Räsänen ja markkinointijohtaja Jarmo Räsänen sanovat, ettei ratkaisu vaikuta parketin tai kuormalavojen tuotantoon. Vanhassa tehtaassa on ollut komponenttivalmistusta parketteja varten. Ne koneet siirretään samalla alueella toimivien isompien tehtaiden yhteyteen, ja samalla trukkiliikenne vähenee.


Tehtaanmyymälästä ja komponenttien valmistuksesta huolimatta tehdas on ollut vajaakäyttöinen Räsästen näkökulmasta, ja siksi se haluttiin myydä.

Rakennus edustaa varhaisinta vaihetta perheyrityksen toiminnassa. Raimo Räsänen kertoo, että tehdasta on rakennettu eri vaiheissa 1950- ja 1960-luvuilla
— Silloin täällä Seuralassa oli vain joitakin rintamamiestaloja. Teollisuus haluttiin siirtää maalaiskunnan rajalle.
— Täällä on tehty alussa muun muassa juustolaatikoita ja puusepäntyönä esimerkiksi radiokaappeja ja ompelukonepöytiä, kertoo Raimo Räsänen.