Ahlstrom-Munksjö myy Mikkelissä sijaitsevan tuotantolaitoksensa — Uusi omistaja on Vitrulan Composites

Mikkelin tuotantolaitos valmistaa lasi- ja hiilikuitupohjaisia lujitekankaita.

Jaakko Avikainen

Ahlstrom-Munksjön Mikkelin tuotantolaitos valmistaa lasi- ja hiilikuitupohjaisia lujitekankaita.
Ahlstrom-Munksjön Mikkelin tuotantolaitos valmistaa lasi- ja hiilikuitupohjaisia lujitekankaita.

Ahlstrom-Munksjö myy Mikkelin lasikuitulujiteliiketoiminnan Vitrulan Composites Oy:lle.

Mikkelin tuotantolaitoksen hieman yli 100 työntekijää siirtyy liikkeenluovutuksessa uuden yhtiön palvelukseen vanhoina työntekijöinä.

Uusi omistaja on Vitrulan Groupin täysin omistama tytäryhtiö ja osa perheomisteista Adcuram Group -holding-yhtiötä.

Mikkelin tuotantolaitoksen henkilökunnalle kaupasta kerrottiin torstaina iltapäivällä.

Ahlstrom-Munksjön Building & Wind -liiketoiminnan johtaja Pekka Helynranta sanoo, että tieto omistajavaihdoksesta otettiin vastaan vähin kommentein mutta positiivisesti.

— Ostaja on ilmoittanut Mikkelin tehtaan täydentävän Saksan tuotantolaitosten liiketoimintaa ja toiminnan jatkuvan normaalisti. Ostaja on myös ilmaissut halua kehittää yritystä, sanoo Helynranta.

Ostaja on iso tapetin valmistaja

Ahlstrom-Munksjön Mikkelin tuotantolaitos valmistaa lasi- ja hiilikuitupohjaisia lujitekankaita. Sen pääasiallinen tuotevalikoima koostuu tuulienergiateollisuuden lasikuitulujitteista sekä muun muassa meri- ja kuljetusteollisuuden sovelluksista.

Osin myös Saksassa tehdaan kudottuja lasikuitukankaita sekä lisäksi lasikuituverkkoa. Vitrulan Groupilla on viisi tehdasta ja 400 työntekijää. Noin kaksi kolmasosaa liikevaihdosta muodostuu lasikuitutapeteista.

Sopimus kaupasta allekirjoitettiin torstaina, ja lopullinen tehtaan myynti tapahtuu näillä näkymin vuodenvaihteessa. Kaupan toteutuminen edellyttää tyypillistä viranomaiskäsittelyä muun muassa kilpailuarvioinnin näkökulmasta. Helynranta ennakoi, että käsittely on joutuisa, koska päällekkäisyyksiä on vähän.

Mikkelin tehtaan liikevaihto oli viime vuonna noin 30 miljoonaa. Velaton kauppahinta on 6,5 miljoonaa euroa.

Ahlstrom-Munksjössä lasikuitupohjaisen liiketoiminnan ei katsottu olevan enää ydinliiketoimintaa.

— Arvioimme säännöllisesti, mikä on eniten arvoa luova rakenne liiketoiminnoillemme. Mikkelin kudontateknologia ja asiakaskunta eroavat konsernin muista teknologioista ja asiakkaista, ja tuotantolaitoksen jalostuskate on pienempi. Liiketoiminnan synergiahyödyt Ahlstrom-Munksjön muiden liiketoimintojen kanssa ovat rajalliset, toteaa Ahlstrom-Munksjön toimitusjohtaja Hans Sohlström tiedotteessa.

Vitrulan odottaa Mikkelin lasikuitulujiteliiketoiminnan luovan kasvua yhtiölle. Vitrulan Groupin toimitusjohtaja Ralf Barthmann sanoo konsernin olevan innostunut liiketoiminnan laajentumisesta.

Kauppa koski Ahlstrom-Munksjössä vain Mikkelin tehdasta. Yhtiö jatkaa lasihuovan tuotantoa Karhulan tehtaallaan sekä Tverin tehtaallaan Venäjällä.

Juttua muokattu 14.51: Lisätty myyjän kommentteja ja yksittäisiä tietoja.