Trump: Puolustamme Itämerta tarpeen vaatiessa ja olemme aina valmiita auttamaan Suomea

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi maanantaina Washingtonissa Yhdysvaltain auttavan Suomea, jos Suomi joutuisi Venäjän uhkaamaksi.

MICHAEL REYNOLDS

Presidentit Sauli Niinistö ja Donald Trump kohtasivat Washingtonissa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi maanantaina Washingtonissa Yhdysvaltain auttavan Suomea, jos Suomi joutuisi Venäjän uhkaamaksi.
Näin Trump asettui keskeisessä kysymyksessä edeltäjiensä linjalle.
— Suhteemme Suomeen on hyvin läheinen. Olemme aina valmiita auttamaan Suomea, Trump vastasi, kun häneltä kysyttiin Yhdysvaltain avusta Suomelle tiukan paikan tullen.


Trump kommentoi asiaa tavattuaan tasavallan presidentin Sauli Niinistön Valkoisessa talossa Washingtonissa myöhään maanantaina Suomen aikaa.


Trump ei nimennyt Venäjää uhkaksi Lehdistötilaisuudessa Trumpilta kysyttiin myös, pitääkö hän Venäjää uhkana. Hän on arvostellut toistuvasti monia maita, myös liittolaisia, mutta suhtautunut Venäjään aina sovitellen, mikä on hämmentänyt eurooppalaisia.

Nytkään Trump ei nimennyt Venäjää uhaksi.

— Kun katsoo maailmaa, monet maat ovat uhkia. Itämeren alue on erittäin tärkeä osa maailmaa, ja olemme valmiit ratkaisemaan ongelmat, jos niitä ilmenee. Olemme hyvin, hyvin suojelevaisia Itämeren aluetta kohtaan, Trump vastasi.

Hän toivoi kuitenkin, että Yhdysvaltain ja Venäjän välit parantuisivat ajan myötä.

Itämeren turvallisuustilannetta kiristävät entisestään Venäjän tulevat Zapad-sotaharjoitukset. Vastavuoroisesti myös länsimaat harjoittelevat yhdessä alueella Ruotsin johtamassa harjoituksessa.

Niinistö puolestaan toivoi kaikilta osapuolilta varovaisuutta Itämeren alueella. Hänen mukaansa on vaarana, että tilanne kärjistyy entisestään, jos alueella syntyy ”onnettomuuksia”.

Laura Saarikoski HS, Petteri Tuohinen HS, Jukka Hiiro, HS

Lue Helsingin Sanomien juttu täältä.

Elina Keskitalo

Elina Keskitalo

Uusimmat uutiset