Britannia nosti terrorismin uhka-arvion korkeimmalle tasolle Lontoon metroiskun takia — Isis väittää olevansa pommiräjähdyksen takana

Lähes 30 ihmistä loukkaantui, kun Lontoon metrossa räjähti omatekoinen pommi perjantaiaamuna.

ANDY RAIN

Terrori-iskuksi epäillyssä räjähdyksessä loukkaantui lähes 30 ihmistä.
Terrori-iskuksi epäillyssä räjähdyksessä loukkaantui lähes 30 ihmistä.

Britannia on nostanut terrorismin uhka-arvion viisiportaisella asteikolla korkeimmalle tasolle eli kriittiseksi Lontoon metrossa perjantaiaamuna tapahtuneen räjähdyksen takia. Kriittinen tarkoittaa, että uuden terrori-iskun uhka on välitön.

Pääministeri Theresa May kertoi terrorismin uhka-arvion päivittämisestä televisiolähetyksessä perjantai-iltana. Hänen mukaansa Britannian kaduilla liikkuu tulevina päivinä aseistettuja poliiseja ja sotilaita. Viimeksi uhka-arvio on Britanniassa ollut samalla tasolla Manchesterin iskujen jälkeen.

Lähes 30 ihmistä loukkaantui räjähdyksessä, jota epäillään terrori-iskuksi. Räjähdys tapahtui metrovaunussa Parsons Greenin metroasemalla kaupungin länsipuolella perjantain aamuruuhkassa.

Räjähdyksen voimakkuudesta ei ollut tarkkaa tietoa, mutta poliisilähde kommentoi Guardianille, että pommi räjähti vain osittain.

Poliisi on tunnistanut epäillyn, joka liittyy omatekoisen ämpäripommin räjäyttämiseen, britannialaiset turvallisuuslähteet kertoivat perjantai-iltana Sky News -uutisten mukaan. Poliisi ei kuitenkaan vahvistanut asiaa.

Terrorismintorjuntaan erikoistunut poliisiviranomainen kertoi perjantai-iltana, että epäillyn jahtaaminen jatkui, mutta tutkinnassa oli edistytty tehokkaasti. Poliisin mukaan tutkintaan on osallistunut satoja etsiviä, ja vahvistuksena on ollut tiedustelupalvelun väkeä.

Perjantai-iltana äärijärjestö Isis otti iskun nimiinsä. Ilmoitus tuli uutistoimisto Reutersin mukaan terroristijärjestön oman Amaq-propagandakanavan kautta.

Jarno Hartikainen HS, Sara Vainio HS, Ville Similä HS

Lue juttu Helsingin Sanomien sivulta

Kimmo Puhakka

Kimmo Puhakka

Uusimmat uutiset