Trump ja Clinton sinetöivät johtoasemansa vaalien supertiistaina

Supertiistai oli USA:n esivaalien tärkein yksittäinen äänestyspäivä.

JOE RAEDLE

Demokraattien Hillary Clinton (kuvassa) ja republikaanien ehdokas Donald Trump ottavat yhteen vaaliväittelyssä ensimmäistä kertaa tiistaina aamuyöstä.

Miljardööri Donald Trump ja entinen ulkoministeri Hillary Clinton ovat vieneet selvät voitot vaalien supertiistaina Yhdysvalloissa.

Vielä osin keskeneräisten tulosten mukaan demokraatti Clinton voitti kilpakumppaninsa Bernie Sandersin Virginiassa, Georgiassa, Alabamassa, Tennesseessä, Arkansasissa, Texasissa ja Massachusettsissa.

Sanders puolestaan voitti Clintonin odotetusti kotiosavaltiossaan Vermontissa, Oklahomassa, Coloradossa ja Minnesotassa. Näissä osavaltioissa on kuitenkin tarjolla vähemmän valitsijamiehiä kuin etelässä.

Clintonin voittokulku osoitti, että hänen teoriansa ”etelän palomuurista” piti paikkansa. Etelässä äänestäjinä on paljon mustia ja latinoita, ja he näyttävät suosineen Clintonia Sandersin kustannuksella.

- Tämä maa kuuluu kaikille, ei vain niille, jotka näyttävät samalta, uskovat samoin tai ajattelevat samoin, Clinton sanoi voitonpuheessaan osoittaen sanansa jo Trumpia vastaan.

Kisassa republikaanien presidenttiehdokkuudesta Donald Trump voitti selvin luvuin Georgiassa, Alabamassa, Massachusettsissa, Tennesseessä, Arkansasissa, Vermontissa ja Virginiassa.

The Washington Post -lehden mukaan kukaan republikaaniehdokas ennen Trumpia ei ole voittanut niitä osavaltioita, jotka Trump voitti tiistaina. Tämä oli republikaanien ykkössuosikki niin pohjoisessa kuin etelässä.

ämä vahvistaa käsitystä siitä, että Trump on onnistunut luomaan uudenlaisen koalition, johon vetoaa Trumpin vapaakaupan ja siirtolaisten vastainen, pienituloisia suosiva viesti.

Lue Helsingin Sanomien koko juttu tästä!

Jutussa olevilta kartoilta näet, miten republikaanien ja demokraattien äänet jakautuivat osavaltioittain.

HS Laura Saarikoski

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.