Historiallinen tapaaminen on ohi: Donald Trump ja Kim Jong-un tapasivat Singaporessa

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean johtajat tapasivat Sentosan saarella Singaporessa. Donald Trump totesi tapaamisen sujuneen fantastisen hyvin. Kim Jong-un sanoi, että nyt on aika jättää menneisyys taakse.

EPA/Kevin Lim

Yhydsvaltojen presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un kättelivät Singaporen tapaamisensa aluksi tänään aamulla.
Yhydsvaltojen presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un kättelivät Singaporen tapaamisensa aluksi tänään aamulla.

Yhdysvallat ja Pohjois-Korea allekirjoittivat sopimuksen vajaan viiden tunnin tapaamisen päätteeksi. Mitä sopimuksessa luki, siitä ei toistaiseksi ole varmaa tietoa.

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean johtajat tapasivat tiistaiaamuna Suomen aikaa Sentosan saarella Singaporessa.

Donald Trump totesi tapaamisen sujuneen fantastisen hyvin. Kim Jong-un sanoi, että nyt on aika jättää menneisyys taakse.

”Maailma tulee näkemään todella suuren muutoksen”, Kim Jong-un vakuutti allekirjoitustilaisuudessa.

CNN: tietojen mukaan allekirjoitetun asiakirjan sanamuoto on ”an agreement to acknowledge the progress of the talks and pledge to keep momentum going”.

Vapaasti suomennettuna se tarkoittaa, että johtajat allekirjoittivat jakavansa näkemyksen edistyneestä tilanteesta ja jatkavansa samalla tiellä.

Kättely ja yhteiskuva

Miesten ensikohtaaminen aamulla hotellin pääsisäänkäynnin edessä oli pidättyväinen. He puristivat pitkään toistensa kättä ja vetäytyivät sitten pylväiden varjoon, jossa vaihtoivat muutaman sanan.

Kun Kim käveli hotellin pylväskäytävää, hän totesi Trumpille, etteivät maailman ihmiset usko, mitä parhaillaan tapahtuu Singaporessa, kertoo CNN.

— Maailman ihmisistä moni ajattelee, että tämä on fantasiaa…kuin scifi-elokuvasta, Kim totesi tulkin avulla Trumpille.

Sisätiloihin siirryttyään johtajat asettuivat yhteiskuvaan. Trump totesi uskovansa, että tapaamisesta tulee hyvä. Kim ilmaisi ilonsa, että esteet tapaamiseen tieltä saatiin raivattua.

— Oloni on mainio. Meillä tulee olemaan hyvä keskustelu ja se tulee olemaan todella menestyksekäs. On kunnia-asia, ja välillemme muodostuu upea suhde, siitä ei ole epäilystäkään, Trump sanoi.

— Ei ollut helppoa tulla tänne. Matkalla oli esteitä, mutta ylitimme ne päästäksemme tänne, Kim vastasi.

Trump myötäili hokemalla ”se on totta, se on totta”.

Trump on kommentoinut tapaamista myös Twitterissä. Tässä twiitissä hän toteaa, että "Tapaamiset edustajiemme välillä ovat sujuneet hyvin ja nopeasti...mutta lopulta, sillä ei ole väliä. Pian tiedämme, voiko todellinen sopimus syntyä, toisin kuin edellisillä kerroilla." Jos upotus ei näy, näet twiitin myös täältä.

Trump hymyttömämpi

Ensihetkillä Trump oli huomattavasti Kimiä hymyttömämpi, mutta muutoin tunnelma on koko ajan vaikuttanut olevan melko ongelmaton.

Trumpin odotetaan puhuvan toimittajille neljältä iltapäivällä eli kello 11 Suomen aikaa. Silloin hän mahdollisesti kertoo, mitä huippukokouksessa saatiin aikaan.

Tämänhetkisten tietojen mukaan molemmat johtajat poistuvat Singaporesta tiistai-iltana.

Singaporen tapaaminen jää aikakirjoihin. Yhdysvaltain istuva presidentti ei ole koskaan aiemmin tavannut Pohjois-Korean johtajaa.

Asialistalla on keskusteluja Pohjois-Korean ydinaseiden riisunnasta ja Korean sodan rauhansopimuksesta. Todennäköisesti Trump ja Kim puhuvat myös Pohjois-Korean taloudesta ja kansainvälisistä pakotteista.

Lue koko Helsingin Sanomien juttu täältä.