Jukureille tulossa iso taloudellinen tappio — Suurin osakas Heikki Viitikko vakuuttaa talouden kestävän

Risto Dufvan potkujen syyt pysyvät edelleen jossain määrin arvoituksena, mutta ilmaiseksi sopimusta ei purettu.

Vesa Vuorela

Talouden kulukuurista huolimatta Jukurien ensi kauden pelaajabudjetti nousee hieman. Arkistokuva.
Talouden kulukuurista huolimatta Jukurien ensi kauden pelaajabudjetti nousee hieman. Arkistokuva.

Mikkelin Jukurien taustaosakeyhtiö Jukurit HC Oy tekee tältä kaudelta noin 400 000 euron tappion.

Jukurien suurimman osakkaan (28 prosenttia osakkeista) Heikki Viitikon mukaan yhtiön talous kestää yksittäisen tappion, mutta jatkossa vastaavanlaisiin taloudellisiin tuloksiin ei ole varaa.

Toimenpiteitä yhtiössä on tehty talouden oikaisemiseksi, ja ne näkyvät Viitikon mukaan tuloksessa juuri nyt.

— Olemme tehneet voimakasta saneerausta. Siihen liittyvistä irtisanomisista tulevia kuluja maksetaan vielä tänä vuonna. Tilikausi päättyy huhtikuun lopussa ja viimeiset palkat maksettiin helmikuussa, joten se vaikuttaa selvästi, Viitikko toteaa.

— Neljän miljoonan liikevaihdolla ei voi pyörittää neljän ja puolen miljoonan euron seuraa. Taloutemme on nyt kuitenkin saatu tasapainoon, sanoo Viitikko.

Ulkopuoliset tulot tarpeen

Talouden kulukuurista huolimatta ensi kauden pelaajabudjetti nousee hieman. Liikkumavaraa tuo muun muassa muiden kulujen karsinta.

— Lisäksi saamamme mediakorvaus kasvaa, mutta sama koskee toki muitakin seuroja. Olemme lisäksi budjetoineen enemmän yritysmyyntiin, Viitikko laskee.

Ravintolamyynnin Viitikko odottaa myös kasvavan. Ensi kaudella osassa jäähallin katsomoissa voi juoda alkoholijuomia.

Viitikon mukaan Jukureissa rakennetaan myös muuta, jääkiekon ulkopuolista liiketoimintaa. Kuvio on tuttu muun muassa Raumalta.

— Tarvitsemme jääkiekon ulkopuolisia tuloja joitakin satoja tuhansia euroja vuodessa. Kyseessä voisivat olla esimerkiksi kiinteistösijoitukset, Viitikko toteaa.

Viitikon lisäksi myös Jukurien toinen suuromistaja ja seuran puheenjohtaja Jukka Toivakka toimii kiinteistöbisneksessä, joten ala on molemmille tuttu.

"Asioita tuli esiin"

Viitikon luettelemiin irtisanomisiin ei tosin kuulu päävalmentaja Risto Dufva. Dufvalla, kuten jääkiekon valmentajilla yleensä, oli määräaikainen työsopimus.

Käytännössä siis palkanmaksuvelvoite säilyy sopimuksen loppuun asti, ellei muuta sovita.

— Meille tulee tästä taloudellinen rasite, joka päättyy aikanaan. Se ei ole ihan pieni, mutta mukana jo lasketuissa luvuissa, muotoilee Viitikko.

Dufvan jatkosopimuksesta tiedotettiin joulukuussa. Mikä muuttui näin nopeasti?

— Riston jatkosta oli sovittu jo syksyllä, vaikka sopimus kerrottiin ulos jouluna. Asioita tuli sen jälkeen esiin, mutta tarkemmin en halua niitä avata, Viitikko toteaa.

Länsi-Savon haastattelussa (19.12.2017) Viitikko totesi, että Jukurien urheilupuolelle on tarkoitus palkata päävalmentajan lisäksi pelaajahankintoihin keskittyvä työntekijä, titteliltään tavallisesti urheilutoimenjohtaja tai pelaajakoordinaattori.

Tarvitsemme jääkiekon ulkopuolisia tuloja joitakin satoja tuhansia euroja vuodessa. — Heikki Viitikko

Dufva toimi Jukureissa molemmissa tehtävissä, mutta tämä ei ole Viitikon mukaan syy potkuihin.

— Toki tilanne avaa meille mahdollisuuden järjestää tilanne uuden mallin mukaiseksi. Se, mikä titteli pelaajavastaavalle tulee, on vielä mietittävä.

Johtajan tai koordinaattorin titteli vaikuttaa myös organisaatioon.

Urheilutoimenjohtaja olisi päävalmentajan esimies.

— Näen pelaajakoordinaattorin aseman taas niin, että päävalmentaja kertoo hänelle, minkälaisia pelaajia tarvitaan. Koordinaattorilla pitää olla käsitys siitä, mitä esimerkiksi Pohjois-Amerikasta on saatavilla, sillä Suomi on pelaajamarkkinana pieni.

Tasonnostoa toimistolle

Jukurien organisaatio on muuttunut vuoden aikana melkoisesti. Viitikko vakuuttaa olevansa tyytyväinen nykyisen henkilöstön osaamiseen.

— Tilanne on tyydyttävä. Irtisanomisissa on ollut kyse henkilöstön koon sovittamisesta. Samalla olemme hakeneet tasonnostoa toimistolle, kuten pitää kehittyä kaukalossakin.

Tiettyjä kasvukipuja Viitikko kuitenkin toteaa olleen.

— Autamme toki henkilöstöämme kehittymään. Työnteko ei saa olla hengailua, vaan toiminnan pitää olla tavoitteellista ja systemaattista.

Jukurien taloudellisista tappioista kertoi kertoi ensimmäisenä Yle.