Arkistosta: Nämä ovat viisi asiaa, joista Risto Dufva muistetaan — Ja nämä asiat hänellä ovat edessään

Tuoreen uutisen mukaan Risto Dufvan ja Jukurien välinen syksyllä solmittu kahden vuoden päävalmentajasopimus on purettu. Lue joulukuussa julkaistu juttu, jossa arvioitiin Dufvan ansioita ja edessä olleita kausia.

Jaakko Avikainen

Risto Dufvan ja Jukurien yhteisen tien piti jatkua kevääseen 2020.
Risto Dufvan ja Jukurien yhteisen tien piti jatkua kevääseen 2020.

Juttu on julkaistu Länsi-Savossa 20.12.2017

Jukurit linjasi tulevaisuuttaan merkittävästi julkaisemalla valmennustiiminsä kahdeksi seuraavaksi vuodeksi. Päävalmentaja Risto Dufvan ja Jukurien yhteinen tie on ollut pitkä, ja jatkuu sopimuksen mukaan kevääseen 2020.

Dufva valmensi Jukureita vuodet 1998—2006, joten ensi kausi on 54-vuotiaalle kokeneelle luotsille Jukurien päävalmentajana jo yhdestoista. Dufva on valmentanut Jukureita myös neljällä eri sarjatasolla: 2. divisioonassa, Suomi-sarjassa, Mestiksessa ja nyt SM-liigassa.

Näistä Risto Dufva muistetaan

1. Jukurien nousuputki.
Dufva värvättiin Mikkeliin vuonna 1998, tuolloin 2. divisioonan ”iloisessa itälohkossa” pelanneen joukkueen valmentajaksi. Joukkue nousi samantien uudeksi sarjatasoksi perustettuun Suomi-sarjaan ja edelleen 1. divisioonaan, joka muuttui Mestikseksi.
Dufvan johdolla Jukurit voitti kuudessa vuodessa neljästi Mestiksen mestaruuden, joista kolme peräkkäin vuosina 2001—2003. Neljännen mestaruuden jälkeen vuonna 2006 Dufva lopetti valmennuspestinsä Jukureissa.

2. Jyp ja Suomen mestaruus.
Vuoden verran sapattia seuravalmennuksesta pitänyt Dufva palkattiin kotikaupunkinsa Jyväskylän kiekkoylpeyden valmentajaksi vuonna 2007. Jypin yritys palauttaa joukkue mitaliehdokkaaksi oli epäonnistunut pahoin, mutta Dufvan johdolla Jyväskylässä palattiin SM-liigan kärkipäähän. Tuloksena oli Suomen mestaruus kaudella 2009. Pesti päättyi yllättäen syksyllä 2011.

3. Paluu Mikkeliin.
Dufvan lähdön jälkeen Jukurit purjehti Mestiksessä muutaman kauden vailla selkeää suuntaa, mutta kurssi löytyi Jarno Pikkaraisen valmentajapestin myötä. Liiganousu toteutui Antti Pennasen johdolla. Liigaprojektin vetäjäksi Jukurit kutsui kuitenkin vanhan menestyksen luojan Dufvan. Ensimmäinen liigakausi oli lähes sensaatio.

4.SaPKo kiusasi Ilvestä.
Dufvan ensimmäinen päävalmentajapesti oli Savonlinnan Pallokerhossa kaudella 1994—1995. SaPKolla oli koossa nimekäs joukkue, jonka parhaina pistemiehinä olivat tulevat pitkän linjan liigapelaajat Tommi Turunen ja Toni Koivunen. Liigakarsintojen puolivälierissä SaPKo pudotti divarin runkosarjan kakkosen KooKoon ja kiusasi SM-liigan jumboa Ilvestä viemällä voiton Hakametsästä ottelusarjan kolmannessa pelissä.

5. Sutkausten taitaja.
Risto Dufva on tullut tunnetuksi sanavalmiina miehenä. Yllättävät ja iskevät sutkaukset otteluiden jälkeisissä lehdistötilaisuuksissa ovat poikineet usein mainintoja esimerkiksi iltapäivälehtien sivuilla, ja siten tuoneet myös medianäkyvyyttä seuralle.

Nämä Risto Dufvalla on edessään

1. Opettelun aika on ohi.
Kuluvalla kaudella Risto Dufva on maininnut usein Jukurien opettelevan liigatavoille ja puhunut myös pelaajien kehittyvän. Joukkueessa on kylläkin hyvin kokemusta liigatasolle, mutta seurana Jukurit toki on liigakentillä
tuore tulokas.
Ensi syksynä on edessä kolmas kausi maan pääsarjassa. Silloin kehityksen ja oppimisprosessin pitää näkyä myös tulostaululla.

2. Vastuu joukkueesta.
Jukurien tiedottamat muutokset linjaavat seuran toimintaa useiksi kausiksi. Seuraan ei siis — ainakaan tässä vaiheessa — tule päätoimista pelaajakoordinaattoria, joten Dufvan asema on hyvin samankaltainen kuin englantilaisen jalkapalloseuran managerilla.
Vaikka ”RD” ei tee työtään yksin, on päävalmentaja suurelta osin vastuussa siitä, miltä Jukurit jäällä näyttää.

3. Osaako Dufva uudistua?
Urheilulehti (20.12.) käsittelee Dufvaa ja Jukureita laajassa artikkelissaan. Dufva kokosi Jukureihin tietyn ydinryhmän, joka on pala kerrallaan uusiutunut. Artikkelissa pohditaan myös Dufvaa johtajana ja valmentajana.
Dufvan tietotaito jääkiekosta on huomattavan laaja, mutta pystyykö monissa liemissä keitetty kokenut kettu uudistumaan muun mukana?

4. Uusi valmennustiimi.
Ville Nieminen nähdään ensi kaudella Mikkelissä vastustajan valmentajana. Valmennustiimin muutokset eivät Jukureissa ole suuria, mutta valmennusryhmän sisäinen dynamiikka ja roolit kuitenkin muuttuvat. Mitä uusia tuulia Suokas tuo?

5. Odotusten hallinta.
Jukurit pelasi hyvän ensimmäisen liigakauden, mikä ruokki jälkikäteen nähden turhan epärealistisia odotuksia täksi kaudeksi. Jukurit pahensi vielä itse tilannetta asettamalla tavoitteen pudotuspeleihin, minne mahdollisuudet ovat lähinnä teoreettiset.
Se näkyy nyt katsomossa. Suuren yleisön odotusten ja rajallisten resurssien välinen nuorallatanssi ei ole helppo tehtävä, mutta Jukurien tulevaisuuden kannalta erittäin olennainen.