Luonteri-pyöräilyssä ennätysmäärä osallistujia — Polkijoille luvassa hineetä ja rankkaa

Kymmenennen kerran järjestettävään Luonteri-pyöräilyyn osallistuu tänä vuonna yli 400 polkijaa.

Taru Hokkanen

Luonteri Pyöräily vaatii osallistujiltaan hyvää kuntoa. Kuvassa viime vuonna pitkällä matkalla kovinta vauhtia pitänyt Tommi Mikkonen.
Luonteri Pyöräily vaatii osallistujiltaan hyvää kuntoa. Kuvassa viime vuonna pitkällä matkalla kovinta vauhtia pitänyt Tommi Mikkonen.

Lauantaina järjestettävä Luonteri-pyöräily kuuluu Mikkelin klassikot -liikuntatapahtumiin yhdessä Savonia-hiihdon ja Mikkeli-juoksun kanssa.

Kymmenettä kertaa järjestettävä pyöräilytapahtuma starttaa lauantaina kello 10 Anttolanhovista, missä on myös reittien maali. Tarjolla on kaksi eri reittiä, rankaksi kuvailtu 95 kilometrin reitti sekä ”hinee” 40 kilometrin reitti Anttolassa.

Jos haluaa homman olevan nautittavaa, pitää olla kohtuullisen hyvässä kunnossa. — Teemu Ripatti

— Pitkä reitti on mäkisyyden osalta Suomen haastavin, Teemu Ripatti Etelä-Savon Liikunta ry:stä arvioi.

Luonteri-pyöräilyssä ei ole kyse kilpailusta vaan nimenomaan liikuntatapahtumasta. Matkaan lähteekin hyvin eritasoisia pyöräilijöitä, joskin ainakaan pidemmälle reitille ei kannata lähteä aivan pystymetsästä.

Hyväkuntoinen
voi nautiskella

Sorateillä kulkeva reitti sopii järjestäjän mukaan ajettavaksi cyclocross-, retki-, maasto- tai hybridipyörillä.

— Kyllä siinä jonkinlaista kuntoakin vaaditaan. Huonommallakin kunnolla selviää, mutta jos haluaa homman olevan nautittavaa, pitää olla kohtuullisen hyvässä kunnossa. Loppupäässä tulee vielä isoja mäkiä, Ripatti huomauttaa.

Osallistujia on reiteille starttaamassa ennätysmäärä. Ilmoittautuneiden pyöräilijöiden määrä on yli 400. Ripatin mukaan reilusti yli puolet ilmoittautuneista lähtee pitkälle reitille.

— Aiemmin osallistujia on ollut vähän yli 300, mutta ei lähellekään näin paljoa.

Mukana on tavoitteellisemmin kovaa tulosta reitiltä hakevia osallistujia, mutta valtaosin osallistujat ovat nimenomaan kuntoilijoita.

— Aika moni ajaa sinne viiden–kuuden tunnin hujakoille. Ajatus on, että jokainen saa ajaa omaa vauhtiaan, Teemu Ripatti painottaa

Etukäteen keskustelua on sosiaalisessa mediassa herättänyt pidemmän reitin sorateiden kunto.

Kiharoita
on lanattu

Järjestäjien mukaan osa sorateistä on ollut kuivan kesän johdosta todella kiharassa kunnossa, mutta torstaina huonoimpia osuuksia lanattiin tasaisemmiksi.

— Joka vuosi on nimismiehenkiharaa, mutta kuivana kesänä tie on tietysti normaalia nypyräisempi. Itse emme voi vaikuttaa tien hoitoon millään tavalla, mutta jostakin sinne oli traktorimies saatu tietä lanaamaan, Teemu Ripatti kertoo.

Huonoimmassa kunnossa reitin tiet ovat olleet Siikakoskelta kohti Koikkalaa kuljettaessa sekä Kuparonvirran lossin lähettyvillä.

Järjestäjät toivovat sekä tapahtuman osallistujien että muun liikenteen olevan tarkkana, sillä reittejä ei ole suljettu, vaan pyöräilijät kulkevat muun liikenteen joukossa.

Netti-ilmoittautuminen Luonteri-pyöräilyyn päättyi keskiviikkona, mutta mukaan pääsee vielä jälki-ilmoittautumalla paikan päällä Anttolanhovissa lauantaiaamuna. Jälki-ilmoittautuneiden osallistumismaksu on 80 euroa.