MP kääri hihat ja laittaa tuulemaan — Edustusjoukkue Ykköseen, ehkä joskus Liigaankin

Uuden puheenjohtajan Olli Heinikaisen sydäntä lähellä on juniorityö.

Jaakko Avikainen

Valmistautuminen alkavaan jalkapallokauteen on hyvässä vauhdissa MP:n toimistolla. Toiminnanjohtaja Mika Roivas ja C14-joukkueen joukkueenjohtaja Robert Heinonen valikoivat uunituoreita pelipaitoja puheenjohtaja Olli Heinikaisen todetessa homman olevan niin sanotusti hanskassa.
Valmistautuminen alkavaan jalkapallokauteen on hyvässä vauhdissa MP:n toimistolla. Toiminnanjohtaja Mika Roivas ja C14-joukkueen joukkueenjohtaja Robert Heinonen valikoivat uunituoreita pelipaitoja puheenjohtaja Olli Heinikaisen todetessa homman olevan niin sanotusti hanskassa.

Perjantai-iltapäivänä Mikkelin Palloilijoiden toimistolla riittää vilskettä ja puheensorinaa. Toiminnanjohtaja Mika Roivas ja hallituksen jäsen Juuso Kangaskorpi tekevät alkavan kauden valmisteluja.

Paikalla on myös C14-juniorien joukkueenjohtaja Robert Heinonen. Pöydän ympärille on pinottu uunituoreet pelipaidat ja niistä on tehtävä selkoa.

— Katso nyt. Tällaista tämä on. Hyvä ja positiivinen meininki, kuvaa tilannetta hetken kuluttua MP:n puheenjohtaja Olli Heinikainen.
— Teen tunteella töitä ja se varmaan välittyy ympäristöön.

Heinikainen aloitti työt luottamustoimessaan 59-vuotissyntymäpäivänään tammikuun loppupuolella. Reilussa kahdessa kuukaudessa on saatu paljon aikaiseksi, mutta paljon on vielä tehtävää.

MP on tosissaan

Monen mikkeliläisen palloiluseuran tukijana yli 20 vuoden ajan toiminut Heinikainen lämpeni puheenjohtajuudelle viime syksynä.
Tätä ennenkin Heinikainen oli jo vaikuttanut taustalla ja tiesi siten, mihin ryhtyi.

— Kyllä tässä töitä on saanut tehdä, kertoo Heinikainen, joka toimistolla viettämänsä ajan lisäksi on ollut tuttu näky harjoitustapahtumissa.

Sen lisäksi hän ja muut mp:läiset ovat käyneet tekemässä seuraa tutuksi Mikkelin lisäksi muun muassa Juvalla ja Mäntyharjussa. Yhteistyötä, jota on jo aiemmin ollut Savonlinnan, Juvan ja Ristiinan suuntaan, pyritään sitäkin jatkamaan ja vahvistamaan.

— Olen saanut vakuuttaa, että olemme tosissamme. Olen myös saanut positiivista palautetta.

Ehkä joskus vielä Liigaankin

Tultuaan puheenjohtajaksi Heinikainen asetti tavoitteeksi nostaa MP:n kolmessa vuodessa Ykköseen. Alkavalla kaudella nousua pohjustetaan rakentamalla vankka pohja.

— Jos onnistumme kolmen vuoden tähtäimessämme, voin ottaa toisetkin kolme vuotta, lupailee Heinikainen.

— En näe mitään syytä, miksei MP voisi pelata Ykkösessä. MP pelaa sillä sarjatasolla, millä mikkeliläiset ja maakunta haluavat sen pelata.
— Toivottavasti pelaamme joskus vielä myös Jalkapalloliigassa.

Nuoret pois pyörimästä kaduilta

Seuran edustusjoukkuetta tärkeämmäksi asiaksi Heinikainen näkee nuoret.
— Ensimmäinen tehtävämme on pitää nuoret pois kaduilta. Siinä sivussa tulee sitten myös lahjakkaita pelaajia, linjaa Heinikainen.

Jotta nuorilla olisi hyvä olla MP:ssä ja kehittyä urallaan, siihen MP:ssä on panostettu ja tullaan panostamaan. A-nuorten valmentajaksi on palkattu ruotsalainen Jonathan Enzo Arnet, joka koordinoi myös C-ja B-nuorten valmennusta ja toimii edustusjoukkueessakin valmentajana. Tällä helpotetaan polkua junioreista edustukseen.

Juniorien kehitystä pyritään seuraamaan muutoinkin tarkkaan. Tätä tehdään muun muassa siten, että huomioidaan jokainen pelaaja yksilönä ja otetaan huomioon iän myötä tulevat kasvuhyppäykset.

— Arnet on ollut meiltä oikein hyvä rekrytointi, sanoo Heinikainen unohtamatta pelaajakehityspäällikkö Matti Kuitusen tekemää työtä.
— Vastaava toimi kuin vanhemmilla junioreilla on, on tarkoitus perustaa myös nuoremmille ikäluokille.

— Meillä on noin 500 lisenssin omaavaa junioria. Junioritasolla toimintamme on ollut hyvää riippumatta siitä, miten edustusjoukkueella on mennyt.
— Nyt näyttää siltä, että junioreista on meille tulossa hyviä pelimiehiä, sanoo Heinikainen.

Yksin omilla pelaajilla ei pärjää

Ja pelimiehiä MP:ssä nuorista halutaankin tehdä.
— Tehtävänämme ei ole hakea mitaleita, vaan kehittää yksilöitä, kertoo Heinikainen.

Tulevaisuudessa he sitten toisivat oman panoksensa seuran edustusjoukkueeseen, mutta senkin jälkeen tarvitaan ulkopuolisia vahvistuksia.
— Täysin omilla junioreilla käytännössä MP, eikä kukaan muukaan ei pysty pelaamaan.

Jaakko Avikainen

Olli Heinikainen odottaa MP:n sijoittuvan kolmen parhaan joukkoon Kakkosessa. Muut sijat ovat pettymys.
Olli Heinikainen odottaa MP:n sijoittuvan kolmen parhaan joukkoon Kakkosessa. Muut sijat ovat pettymys.

Kolmen parhaan sakkiin Kakkosessa

MP rakentaa toimintaansa kolmen vuoden tähtäimellä viime kauden vaikeuksien jälkeen. Siinä, missä Kakkosen sarjapaikka varmistui vasta viimeisessä ottelussa maalieron turvin, voidaan MP:ltä kuitenkin jo nyt odottaa menestystä. Joukkue on ainakin paperilla vahvistunut, sillä riveihin on saatu seitsemän pelimiestä.

— Lähdemme voittamaan jokaista peliä. Syksyllä sitten nähdään, mihin se riittää, sanoo Heinikainen
— Alle kolmen sijoitus olisi kyllä pettymys, täsmentää Heinikainen.
— Eikä kielletty ole nousemastakaan.

Kukaan ei pääse kehumaan palkoillaan

MP:n pelaajarinki on suuri, 25. Tulijoita olisi edelleen, mutta joukkue on jo koossa.
— Viimeksi tällä viikolla oli tarjolla hyökkääjä. Tämä kertonee siitä, että olemme tehneet jotain oikein, kertoo Heinikainen.

Pelaajien sopimukset ovat muutamaa poikkeusta lukuunottamatta 1-vuotisia. Hankinnoista vain Sammy Ndjockin ja Lucas dos Santosin paperit ovat kaksivuotisia.
— Tämä on ollut pelaajien tahto. Eikä ne yksivuotiset sopimukset mitenkään poikkeuksellisia ole, huomauttaa Heinikainen.

Ndjockin ja Vincent Bikanan kaltaisten pelimiesten tulossa Mikkeliin ei Heinikaisen mielestä ole siinäkään mitään ihmeellistä.
— Ei meillä kukaan pääse kehumaan palkoilla. Kamerunilaistenkin tilanne oli se, että he olivat olleet loukkaantuneina ja tulivat hakemaan meiltä uutta nousua luottaen valmennukseemme. Ja olihan osassa sattumaakin mukana.