Ida Hulkosta kautta aikojen kymmenenneksi nopein naisrintauimari maailmassa – Yllätyin hieman itsekin tuloksista

Budapestissä uitu Suomen ennätys on Mikkelin Uimaseuran kasvatille kuluvan vuoden kolmas.

Kalle Parkkinen

Ida Hulkko yllättyi itsekin uudesta Suomen ennätysajasta.
Ida Hulkko yllättyi itsekin uudesta Suomen ennätysajasta.

Mikkelin Uimaseuran kasvatti Ida Hulkko nousi sunnuntaina lyhyen radan 50 metrin rintauinnin Suomen ennätysajalla naisten kaikkien aikojen tilaston sijalle kymmenen. Hulkko ui Unkarissa ISL-ammattilaisliigassa ajan 29,45.

Lyhyellä radalla aika alittaa Jenna Laukkasen Suomen ennätysajan yhdeksällä sekunnin sadasosalla.

Hulkko sijoittui kilpailussa toiseksi. Voiton vei matkan maailmanennätysnainen Jamaican Alia Atkinson ajalla 29.20. Laukkanen oli neljäs niin ikään kovalla ajalla 29.81.

– Oli mahtava päästä kisaamaan, kun kaikki oli järjestelty niin viimeisen päälle. Se adrenaliini, mikä koko eilisen kisapäivän kesti startista toiseen auttoi ehdottomasti jaksamaan noin monta kovaa starttia peräkkäin, kertoi Hulkko Suomen Uimaliiton tiedotteessa.

Tietysti yllätyin hieman itsekin eilisen tuloksista, kun ohjelma oli niin tiivis. — Ida Hulkko

– Tietysti yllätyin hieman itsekin eilisen tuloksista, kun ohjelma oli niin tiivis ja lisänä oli 200 metrin rintauinti, joka yleensä ei kuulu ohjelmaan.

Suomen ennätys on Hulkolle kuluvan vuoden kolmas. Kesäkuussa hän kellotti Tampereen kotialtaassa pitkän radan 50 ja 100 metrin SE:t rikkoen samalla Tokion olympialaisten A-rajan. Sunnuntain ennätysuinti on Hulkolta kova näyttö siitä, että uinti kulkee myös kovissa kansainvälisissä kisoissa, kun ympärillä on maailman kovimmat uimarit.

Hulkkoa on valmentanut vuodesta 2017 Tampere TaTU:n Jere Jännes.

– Syksyn aikana on ajoittain ollut merkkejä, että voisi kulkea ennätysvauhtia. Sitten on taas ollut huonompia pätkiä ja esimerkiksi viikko ennen ISL:n alkua uinti oli vielä aika kateissa. Haasteita on erityisesti ollut rytmityksessä sekä liikkuvuuden kanssa ja niitä varten on yritetty kehittää uusia harjoituksia.

– Olen saanut Budapestista hyvin videoita kovista vedoista ja sitä kautta pystynyt analysoimaan. Tunti päivässä puhutaan puhelimessa ja lähetetään lukuisia viestejä. Hyvin Ida on luottanut prosessiin ja tässä on lopputulos, kiitteli Jännes.