Ensimmäinen mestaruus oli Annimari Kortteelle iso helpotus – Nilkka vaivaa Jessica Kähärää

Korte juoksi Suomen mestaruuden takareisi kortisonilla ja kinesioteipillä turrutettuna.

Heikki Saukkomaa

Annimari Korte (oik.) juoksi 100 mertin aitojen mestariksi.
Annimari Korte (oik.) juoksi 100 mertin aitojen mestariksi.

Annimari Korte on ollut koronakesän nopein suomalainen naispika-aituri jokaisessa juoksemassaan kisassa, eikä hän taipunut suosikin paineessa Turun Kalevan Kisoissakaan. 32-vuotias Korte iloitsi kyyneliin asti ajalla 12,79 tullutta uransa ensimmäisen naisten sarjan Suomen mestaruutta.

– On tämä totta kai tosi iso helpotus. Koskaan ei voi tietää, voiko ensi vuonna juosta, ja kyllä minä yhden Suomen mestaruuden halusin uralleni, Korte säteili kisan jälkeen.

Tulevaisuuden tuntemattomuus on Kortteen useasti toistama asenne, joka on syntynyt hänen erikoisesta urastaan. Se katkesi välillä vuosiksi sairasteluun ja loukkaantumisiin, ja Suomen mestaruuden Korte juoksi takareisi kortisonilla ja kinesioteipillä turrutettuna.

– Kun on sairastellut viisi vuotta, pystyn nauttimaan siitä, että pystyn juoksemaan. En voi ajatella, että sitten ensi vuonna. En voi ajatella, että en lähde joihinkin kisoihin, kun minulla on takareisi kipeänä. Minun on mentävä, koska ensi vuotta ei ehkä tule, Korte sanoi.

Korte on pikajuoksijaksi korkeassa iässä, mutta pitää lyhyen kilpailuhistoriansa takia itseään kolmeakymmentäkahta ikävuottaan nuorempana.

Uskomattoman hieno kausi

Koronakesä jää vaille arvokisoja, joten Korte piti Kalevan Kisoja kautensa päätavoitteena. Suomen mestaruuden lisäksi Korte iloitsi viimeksi kuluneen vuoden aikana kiihtyneestä juoksuvauhdistaan ja kuvasi kauttaan ”uskomattoman hienoksi”.

– Viime kaudella tavoitteeni oli juosta alle 13 sekuntia, ja se oli unelmien täyttymys. Nyt tällainen tuloskehitys, niin en voisi olla tyytyväisempi, vaikka kausi päättyisi tähän.

Kalevan Kisojen finaalissa Korte lähti varman päälle, mutta pyyhkäisi kilpailijoiden ohi loppumatkasta.

– Lähdöt otin niin varman päälle kuin vain voi ja reaktioajat olivat varmasti suhteellisen hitaat. Halusin vain varmistaa, että pääsen ensimmäisen aidan yli, sen jälkeen luotan omaan juoksemiseeni. Tänään minulla oli kovat paineet. Silloin voi tulla virheitä.

Nezirin vauhti lopahti

Kortteen takana maaliin tuli pettyneitä juoksijoita. Nooralotta Neziri otti SM-hopean yhden sadasosasekunnin turvin ennen viime vuoden mestaria Reetta Hursketta. Nezirin aika oli 13,01, Hurskeen 13,02.

– Tiesin heti maalissa, etten voittanut. Kun sitten näin, että tulin toiseksi, siitä tuli hyvä fiilis, Neziri sanoi.

Tuo hyvä fiilis vaihtuu kuitenkin hämmennykseen, kun Neziri kuvaili koko kauttaan.

– Kausi lähti hyvin käyntiin, mutta sen jälkeen vauhti on lopahtanut. Olen hyvin hämmentynyt. Treenit ovat kulkeneet hyvin, ja siksi kysymysmerkki on isompi. En tiedä, Neziri sanoi.

Kyllä minä yhden Suomen mestaruuden halusin uralleni. — Annimari Korte

Neziri, 27, voitti pika-aidat kuusi kertaa Kalevan Kisoissa 2012–2018 välisenä aikana, mutta kauden 2017 katkaisseen ylirasituksen jälkeen hän ei ole pystynyt parantamaan kesällä 2016 juoksemaansa ennätystä 12,81. Nezirin tämän kesän paras noteeraus on 12,84.

Hämäläinen kiri hopealle

Joensuun Katajan väreihin täksi kaudeksi vaihtanut sulkavalaislähtöinen Konsta Hämäläinen kiri alkuvauhdiltaan hitaalla 1500 metrillä lopun hopeavauhtia Turun Kalevan kisoissa.

Aiemmin ainoastaan kertaalleen Kalevan kisoissa 800 metrin alkuerissä kolme vuotta sitten kisannut Hämäläinen oli jo kauden aiemmilla juoksuillaan kohonnut yhdeksi matkan mitalisuosikeista.

Vielä kun alkuvauhti oli rauhallinen, kohosivat kiihtyvävauhtisissa juoksuissa viihtyvän Hämäläisen osakkeet entisestään.

– Vaikutti siltä, että (Joonas) Rinteelle en mahda mitään, mutta kyllähän tällainen kisa sopi minulle ja tiesin, että mahdollisuudet on mitaliin. Ja olisi ollut varmasti kovempivauhtisessa juoksussakin.

Hämäläinen vaihtoi keväällä esteiden Euroopan mestarin Jukka Keskisalon valmennukseen. Jo syksystä alkaen oli Keskisalo toiminut konsulttina valmennusasioissa.

– Jukan tulon myötä harjoitteluun on tullut enemmän tarkkuutta. Enemmän on tehty myös vauhtikestävyyttä ja yhteistreenit ovat olleet hyvästä, lauantaina 5000 metriä juokseva Hämäläinen taustoitti.

Kähärällä vaivaa nilkassa

Korkeuden karsinta oli vain suupala Mikkelin Kilpa-Veikkojen Jessica Kähärälle.

Kähärä hyppäsi ainoastaan yhden hypyn ylittäen 171 ilmavasti. Lauantaina hypättävän finaalin yllä on kuitenkin kysymysmerkkejä, sillä mikkeliläinen aristeli nilkkaansa hyppynsä jälkeen.

– Koko kauden on nilkassa ollut vaivaa, mutta tiistain Paavo Nurmi Gamesissa se paheni. Se ei tunnu muussa kuin korkeudessa. Esimerkiksi kolmiloikassa ei yhtään. Korkeudessa siihen tulee ponnistuksessa niin paljon painetta, ja kun tulen kovalla vauhdilla, niin siitä se ärtyy, Kähärä aprikoi.

Nilkkaa ei ole kuvattu ja lääkäri katsoo tilanteen perjantai-iltana.

– Aiempina kesinä se ei ole vaivannut.

Juvalaislähtöinen Viipurin Urheilijoita edustava Viivi Avikainen juoksi seitsemänneksi 100 metrin aidoissa ajalla 13,87.