Mestis-muistikuvia, osa 2: Käännekohta

Ville Niskanen muistelee, mitä tapahtui vuonna 2010.

Mestis-muistikuvia, osa 2: Käännekohta

Mestis-aikojen muistelu tuntuu ehkä tässä vaiheessa vähän turhalta, kun liigakausi on jo lähes ovella. Kohta suuntana onkin Kuopio. Välissä on kuitenkin ehtinyt tapahtua paljon.
Sitten Risto Dufvan vuosien ja mestaruuskeväiden jälkeen Jukurit oli ajautunut jonkunlaiseen suvantoon. Mestiksen alkuvuosien menestyjä oli vielä vuonna 2008 pronssilla, mutta sen jälkeen ajautui jopa ulos pudotuspeleistä. Seuraava kausikaan ei kummoista riemumarssia, vaikka Pekka Lipiäinen sentään Jukurit palauttikin jatkopeleihin.
Nyt Jukurit on liigaorganisaatio. Ja vaikuttaisi olevan vielä varsin uskottava sellainen.

Tarvittiin käännekohta, joka ohjaisi Jukurit takaisin sarjan kärkipäähän. Käännekohta voi olla lopulta mikä tahansa asia. Jopa yksittäinen ottelu, yksittäinen palaveri tai jopa yksittäinen suoritus.
Kautta aikaisemmin toki liigaunelma oli herännyt uudelleen eloon karsintojen palautuksen myötä, mutta Mikkelissä katsottiin sivusta, kun Vaasan Sport kävi lähes pudottamassa Ässät. Seuraavana keväänä Joensuun Jokipojat kohtasi Ilveksen.

Huhuja oli ollut liikenteessä jo aikaisemmin, mutta ne tuntuivat kummallisilta. Tieto tuli lopulta 29.3.2010. Jukurien uusi luotsi olisi Jarno Pikkarainen.
Törmäsin tuolloin useampaankin ihmettelyyn, miksi ihmeessä Pikkarainen saapuu Mikkeliin. Pikkarainen oli valmentanut kahden edelliskauden ajan kotikaupunkinsa joukkuetta varsin hyvällä menestyksellä ja oli kuuma nimi valmentajamarkkinoilla. Jukurit taas oli nimenä vähän vähemmän kuuma.
Näinhän kaikki siis ennen Pikkaraisen tuloa tapahtui. Mestikseen kaudeksi 2004—2005 palanneet joensuulaiset olivat viettäneet Mestiksen keskikastissa. Joensuu on kuitenkin perinteinen kiekkokaupunki ja joukkueessa oli potentiaalia. Pikkarainen sai joukkueen lentoon. Sport oli kevään 2009 finaalisarjassa vahvempi, mutta seuraavana keväänä D Teamista ei ollut ärjypaidoille mitään vastusta.

Jälkikäteen katsottuna käännekohta oli tuo päivä. Jukurit palasi Pikkaraisen opein heittämällä Mestiksen kärkeen. Mestaruus onnistui lopulta kolmannella yrittämällä, kun Kouvolan KooKoo kaatui finaaleissa. Mikkelin kiekkoyleisökin heräsi jälleen Jukurien tueksi ja kiinnostus seuraa kohtaan kasvoi. Voisi sanoa, että torkahtanut jättiläinen heräsi.
Uskon, että juuri Pikkaraisen aikakausi Ilvestä vastaan pelattuine karsintoineen osoitti suurelle yleisölle, että liigapaikka voi olla joskus mahdollinen.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.