Evartille Suurmestaruusajo uudella rataennätyksellä – St Michel viikonloppu käynnistyi huippuolosuhteissa

Staro Miami vei suvereenisti Tammatähden. Santtu Raitala ohjasti kolme voittoa.

Jaakko Avikainen

Evartti rattaillaan Santtu Raitala juhli Suurmestaruusajon voittoa.
Evartti rattaillaan Santtu Raitala juhli Suurmestaruusajon voittoa.

Montén SM-finaali aloitti ravipäivän vauhtijuhlat. Jenni Koskelan ohjastama ja Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama Sunbeam voitti finaalin montélähdön uudella ennätyksellään 1,13.2.

Kolmevuotiaiden tammojen kasvattajakruunun alkuerä juostiin maharajahilaisen An-Dorran varmassa otteessa. Reino Palomäen valmentama tamma paransi ennätystään lukemiin 1.13,9 ake.

– Edellistä starttia ennen hevoselle ei maistunut ruoka normaalisti vaihtuneen rehuerän takia, joten tamma ei vaan ollut siinä parhaimmillaan. Seuraavana meillä on vuorossa tammakriteriumin karsinnat. Tämä on tähän ikään mennessä paras hevoseni, tällaisia syntyy ehkä kerran sadassa vuodessa. Tänään tamma näytti tosi hyvältä vanhan miehen silmään, totesi hyväntuulinen Palomäki.

– Ajettiin rauhassa keulapaikalle. Tammalla olisi ollut tänään varaa juosta paljon reippaamminkin, voitto tuli helposti. An-Dorra on varhaiskypsä ja sillä on edellytykset kehittyä huippuhevoseksi asti, kehui Jukka Torvinen ajokkiaan.

Jaakko Avikainen

Jenni Koskela ohjasti Sunbeamin monten SM-finaalin voittoon.
Jenni Koskela ohjasti Sunbeamin monten SM-finaalin voittoon.

Kukan Tutu yllätti

Toto75:n kakkoskohteessa Terho Rautiaisen valmentama Kukan Tutu aiheutti pelaajille yllätyksen voitettuaan lähdön peliprosentin ollessa vain 1,6%. Maalisuoralla voitosta käytiin tiukka taistelu Kujanpään Jyräyksen ja Vapperin kiriessä rinnalla. Voittaja tarkistettiin maalikamerasta ja koko kärki kolmikolle kirjattiin mailin matkan tulokseksi 1,21.4.

– En muista milloin hevonen on viimeksi voittanut. Odotin, että se parantaa tähän starttiin, koska edellisessä startissaan hevonen ei ollut oma itsensä. Tällaista parannusta en kyllä osannut odottaa. Uskon, että ruunalla on kapasiteettia nousta vielä avoimelle tasolle asti, kertoi Kukan Tutun hoitaja Jenni Rautiainen lähdön jälkeen.

Forss hehkutti Staro Miamia

Tammatähden tulisella maililla ei ollut loppusuoralla epäselvyyttä lähdön parhaasta hevosesta. Alun varman päälle ottanut Mika Forssin ohjastama Staro Miami eteni lähdön aikana johtohevosen rinnalle, josta se eteni varmaan voittoon uudelle ennätyksellään 1.10,2. Vauhtia tammalle haettiin riisumalla siltä pitkästä aikaa kaikki kengät pois.

– Jäätävä tamma, yksi kovimmista, joilla olen urani aikana ajanut. Tänään lähdön startti ei onnistunut hyvin, koska matkaan ei päästy ajallaan. Ajoin kuitenkin päättäväisesti matkalla eteenpäin eikä johtohevosen rinnalla juokseminen ole tälle hevoselle hankalaa, vaikka se ei olekaan paras paikka juosta joka kerta.

– Meillä on pitkä yhteistyö hevosen taustavoimien sekä valmentajan että omistajan kanssa. Kuulumisia vaihdetaan lähes viikoittain. Vuosien varrella on ollut epäonneakin, eniten kaivertaa tammaderbyn lähtölaukka. Uskon, että tämän päivän ajasta saadaan vielä kymmenyksiä pois, kun päästään tällaisia maileja ajamaan, kertoi Forss ajokistaan.

Hieno tarina

Staro Miamin juoksua oli seuraamassa myös sen omistaja Martti Simonen.

Loppusuoralla minulla oli villit tunnelmat, tuntui, että kukaan ei voi tulla meistä ohi. — Santtu Raitala

– Ostin tamman kaksivuotiaana huutokaupasta, missä hevosen valitsi minulle Veli-Pekka Toivonen. Hevonen on parantanut alusta asti koko ajan. En olisi koskaan uskonut näin hienoa tarinaa hevoseni kanssa. Kaikki palaset ovat olleet kohdillaan, iloitsi Simonen.

Valmentaja Aripekka Pakkanen kertoi, että Staro Miamilla tähdätään tammojen EM-lähtöön, joka juostaan elokuussa Solvallassa.

Toiseksi lähdössä sijoittui Stonecapes Queila, kolmassija jaettiin Carisma Sisun ja Free Meen kanssa.

Myös Toto75:n neloskohteessa Tiina Mäkisen suojatti Humiseva täräytti tauluunsa uudet ennätyslukemat 1.21,5 mailin pyrähdyksessä.

– Humisevalta otettiin ensimmäistä kertaa kaikki kengät pois ja sen juoksema aika kuulostaa kauhean kovalta. Tämä hevonen on nimenomaan minun kaveri ja ainoa treenihevoseni. Näin on hyvä, ei tarvitse stressata kuin starttiviikot yhden hevosen kanssa, nauroi Mäkinen.

Jaakko Avikainen

Mika Forss ja Staro Miami veivät Tammatähden voiton uudella ennätyksellään.
Mika Forss ja Staro Miami veivät Tammatähden voiton uudella ennätyksellään.

Evartti ravasi ennätyksensä

Suur-Hollola ajon sankari Evartti vei nimiinsä myös Suurmestaruusajon. Evartin tulos 1,19.4 oli sen oma ennätys ja samalla Mikkelin uusi rataennätys. Viimeiset 500 metriä lähdössä pingottiin peräti 1,18.5 vauhtia. Kolme voittoa raveissa ohjastanut Santtu Raitala kertoi ajaneensa suomenhevosella ensimmäistä kertaa alle 1,20 vauhtia.

– Lähdön alku oli mielenkiintoinen. Kanssakilpailijoille tuli laukkoja ja me edettiin turvallisesti, jotta saadaan hyvä juoksu. Olen positiivisesti yllättänyt, että kolmannella radalle ei tarvinnut siirtyä aikaisemmin, vaan sain ajaa rauhassa toista rataa.

– Loppusuoralla minulla oli villit tunnelmat, tuntui, että kukaan ei voi tulla meistä ohi. Evartti raivaa tilaa sydämessä, se on löytänyt hienon suorituskyvyn, kertasi Raitala tunnelmiaan.

Evartin taustajoukkoihin tiiviisti kuuluva Jutta Ihalainen oli enempi kuin onnellinen vaikeudet selättäneen ruunan voitosta.

– Evartti on uskomaton, armoton hevonen. Aina kun sen kanssa päästään laittamaan voilokki selkään, se on jo voitto. Se ei juoksisi näin, jos sen sydän tuolla aisojen välissä ei olisi kultaa. Ohjastin aikanaan Evartin ensimmäiset lähdöt. Nyt voin sen verran paukutella henkseleitä, että minä olen aina uskonut hevoseen ja olen uskaltanut haaveilla ja jopa kehuskellakin sitä. Tällaiset tilanteet ovat harvinaista herkkua, iloitsi Ihalainen.

Toiseksi lähdössä sijoittui Ari Moilasen ohjastama Lissun Eerikki ajalla 1.19,6 ja kolmanneksi nousukuntoa osoittanut, hallitseva ravikuningas Tähen Toivomus ajalla 1.19,7 rattaillaan Henri Bollström.

Santtu Raitalan muut voittoajokit olivat Toto75:n avauskohteen Thai Profit sekä päätöskohteen Main Stage.