Evartti ja Virin Camilla seppelöitiin kuninkaallisiksi – Puumalan ylpeyden Lissun Eerikin kohtaloksi koitui laukka mailin kilpailun kiihdytyksessä

Kuninkuusravien päätösmatkat sotkivat pakkaa. Evartti ja Virin Camilla ansaitsivat siniveriset tittelinsä kovalla työllä.

Satu Pitkänen

Tuli sitten voitettua Suomen ravien ykköstitteli, toteavat 28-vuotiaat Santtu Raitala Evartin rattailla (vas.) ja Hannu Torvinen Virin Camillan kyydissä.
Tuli sitten voitettua Suomen ravien ykköstitteli, toteavat 28-vuotiaat Santtu Raitala Evartin rattailla (vas.) ja Hannu Torvinen Virin Camillan kyydissä.

Kuninkuusravien toinen päivä Seinäjoella jatkui samaan sävyyn kuin lauantaina. Tammojen maililla johtoon auton takaa kiihdytti Virin Camilla. Kokonaiskilpailua johtanut Hetviina sai unelmapaikan kolmannessa parissa ulkoa. Siitä Antti Tupamäki käänsi tamman kiriin kolmannelle radalle viimeisessä kaarteessa, ja eteni lopulta helpon näköisesti voittoon.

Oriiden pikapyrähdyksessä johtopaikan vei puolestaan Vixus rattaillaan Jorma Kontio.

Käsikirjoitus oli lähes sama kuin tammojen kilpailussa, sillä toisesta parista ulkoa Evartti oli loistopaikassa loppukiriin. Santtu Raitala Evartin rattailla hyödynsi paikkansa, ja voitti lähdön ylivoimaisesti ajalla 20,5, joka on samalla Seinäjoen raviradan ennätys. Evartti siirtyi kokonaiskilpailussa 1,6 sekunnin johtoon.

Puumalan ylpeyden Lissun Eerikin ensimmäisen kuninkuuskilpailun kohtaloksi koitui laukka mailin kilpailun kiihdytyksessä.

– Hevonen kävi vain kierroksilla. Olisihan se saattanut saada laukan alaskin, jos olisi ollut tilaa, valmentaja Pekka Luukkonen pohti.

Hevonen kävi vain kierroksilla. — Pekka Luukkonen

– Ajetaan kuitenkin vielä pitkäkin matka. Kilpaahan tänne on tultu ajamaan.

Päätöslähdössä Lissun Eerikin sijoitus oli viides.

Päätösmatkat osoittivatkin kuninkuusravien konseptin yllättävyyden. Pitkä 3100 metrin matka on monelle hevoselle yllätys. Sen osoittivat tammat, jossa koko matkan johtanut Liisan Tulilintu heitti hanskat tiskiin viimeisessä kaarteessa. Hetviina matkasi takajoukoissa, ja Antti Tupamäki teki virheen valitessaan kiriin lähtiessään vetämättömän selän. Virin Camilla oli ennen viimeistä osalähtöä 0,7 sekuntia Hetviinaa jäljessä. Virin Camilla voitti päätöslähdön ja sen aika oli peräti 4,6 sekuntia Hetviinaa parempi. Uudeksi ravikuningattareksi kruunattiin siis siilinjärveläisen Reino Miettisen valmentama 13-vuotias Virin Camilla, ohjaksissaan 28-vuotias Hannu Torvinen.

Kuninkuuskilpailun päätöksestä odotettiin kiihkeää jo lähtöratojen valinnan perusteella. Johtopaikan kilpailussa vei viime vuoden ravikuningas Tähen Toivomus, mutta Evartti seurasi sen perässä kuin liimattuna. Loppusuoralla oli selvää, että Tähen Toivomus voittaa lähdön. Yhtä selvää oli kuitenkin, ettei se saanut tehtyä eroa Evarttiin, joka seppelöitiin ravikuninkaaksi 2020.

Evartin tuhkimotarinaa lisää se, että hevonen oli lähes kuolla suolisolmuun pari vuotta sitten. Ohjastaja Santtu Raitala puolestaan on tehnyt rakettimaisen nousun Suomen ohjastajaeliittiin. 28-vuotias pihtiputaalainen otti juuri päättyneen heinäkuun aikana 42 voittoa, joka on 2000-luvulla ainutlaatuinen saavutus.

Evartin valmentajalle Antti Ojanperälle ravikuninkuus oli toinen. Edellinen tuli Jokivarren Kunkun kanssa vuonna 2015.