Tappara vei pisteet Ikioma Areenalta — Jukureille viides peräkkäinen tappio

Hallitseva mestari onnistui voittamaan Jukurit kolmannella yrittämällä.

Vesa Vuorela

Jukurien ja KooKoon ottelun jälkeen pukukopissa kuvatussa, laajalle levinneessä videossa käytettiin asiatonta kieltä.

Jukurit isännöi hallitsevaa mestaria Tampereen Tapparaa maanantain ainoassa SM-liigaottelussa. Ikioma Areenalla 3435 katsojan edessä pelattu ottelu päättyi Tapparan voittoon maalein 2—4 (0—0, 1—2, 1—2).

Ensimmäinen erä oli tarkkaa kiekkoa molemmin puolin. Maalipaikat ja pitkät hyökkäykset olivat harvassa. Niinpä koko erässä Tapparan Dominik Hrachovina selvisi kuudella ja Jukurien Sami Rajaniemi vain kahdella torjunnalla.

Parhaat tekopaikat tulivat ylivoimalla. Jukurit pääsi kokeilemaan ensin erikoistilannetta, mutta Turo Asplundin irtokiekko ja Janne Ritamäen laukaus pysähtyivät tamperelaisiin. Jäähyn jälkeen Teemu Henritius pelasi itselleen hyvän vetopaikan, mutta kuti ei uponnut. Tapparan parhaan paikan sai Jani Lajunen, joka pääsi nokikkain Sami Rajaniemen kanssa. Lajusen kikkailu maalipaikassa ei kuitenkaan tepsinyt, vaan kiekon pysäyttie eleettömästi Rajaniemi.

Jos avauserä oli tasainen ja verrattain tapahtumaköyhä, alkoi toinen 20-minuuttinen melkoisella Tapparan pyörityksellä. Jo erän avaussekunneilla Rajaniemi venyi hyvään torjuntaan Sebastian Revon laukauksen edessä. Jukuripuolustus siivosi kertaalleen kiekon maaliviivalta.

Avausmaali syntyi pienen virheen seurauksena. Jukurit oli selvittänyt hyvin Tapparan illan toisen ylivoiman ja purki kiekon pois alueeltaan. Purkukiekko jäi Jukka Peltolalle, joka huomasi Jukurien vaihdon vuoksi vapaaksi oikealle laidalle jääneen Otto Rauhalan. Rauhala nousi b-pisteelle ja löysi poikittaissyötöllä vapaana olleen Martin Røymarkin, jolla oli tarpeeksi aikaa ja tilaa ohittaa Rajaniemi ajassa 25.35.

Jukurit tasasi lukemat nopeasti. Ykkösketjuun siirretty Zach Budish nousi vastaiskuun ja syötti tarkasti Miika Roineelle, joka laukoi Tappara-puolustajien välistä kiekon ohi Hrachovinan ajassa 27.42. Laukaus oli Jukureille vasta erän toinen.

Tasoituksesta tullut ilo oli lyhyt, sillä Tappara kuittasi osuman noin minuutin kuluttua. Henrik Koivisto kampitti itsensä jäähylle ja SM-liigan tehokkain ylivoima rankaisi. Jan-Mikael Järvinen veti kiekon tarkasti b-pisteeltä ohi maskissa olleen Rajaniemen.

Enempää maaleja ei erässä nähty, vaikka paikkoja molemmilla siihen olikin. Jukurit ei pystynyt nousemaan tasoihin Tapparan Aleksander Bonsaksenin jäähyn aikana. Rajaniemi puolestaan venyi kahteen hyvään pelastukseen erän lopulla, kun Repo pääsi kokeilemaan läheltä. Erän lopussa Jukurit pääsi ylivoimalle, mutta vaarallisimman paikan sai Tappara. Miika Koivisto menetti kiekon Tapparan Jere Karjalaiselle, jonka läpiajon Rajaniemi kuitenkin pelasti.

Päätöserään sai Jukurit hyvän startin, sillä Tapparan rangaistus jatkui vielä erätauon jälkeen. Kotijoukkue oli hallitsevampi osapuoli erän alussa, mutta ei päässyt laukaisupaikoille.

Tappara sen sijaan rokotti armottomasti paikan tullen. Sen enempää puolustajakaksikko Keni Karalahti-Samuli Piipponen kuin Henrik Koiviston johtama hyökkäysketjukaan ei huomannut maalinedustalla vapaana seissyttä Jani Lajusta. Sebastian Repo tarjoili syötön, josta Lajunen nosti kiekon varmasti maalin kattoon ajassa 44.50.

Jukurit sai heti perään kiekon Tapparan maalinedustalle. Yleisö alkoi jo juhlia maalia, jota ei videotarkastuksen perusteella kuitenkaan syntynyt. Paine Tappara-päädyssä kuitenkin jatkui ja tuomaristo passitti Bonsaksenin rangaistujen penkille. Tapparan alivoimamiehitys oli hetken hajallaan, joten Topi Nättinen pääsi ajamaan maalille, mistä Zach Budish runttasi kavennuksen ajassa 45.31.

Pelin hallinnan ottanut jukurit pääsi jo lähelle tasoitusta, kun Jesper Piitulainen pääsi kiekkoon maalin kulmalla. Piitulainen joutui kokeilemaan viimeistelyä rystypuolelta. Hrachovina pelasti tilanteen vain vaivoin.

Hetken aikaa näytti, että Tappara iskee pelin ratkaisun. Tapparan Henrik Haapala ajoi väkisin kohti maalia. Kiekko jäi kuitenkin Rajaniemen patjoihin, mutta peliä ei vihelletty vielä poikki. Kirvesrinnat juhlivat jo maalia, mutta tuomaristo päätti kuitenkin jatkaa ottelua b-pistealoituksella. Tapparan vaihtopenkki protestoi tapausta turhaan.

Jukurit sai pelin loppuhetkillä kiekon vain Tapparan maalin katolle, joten kolme sarjapistettä lähti tiukan väännön jälkeen Tampereelle. Tappara kaunisteli vielä lukemia 2—4:ään, kun tuomaristo tuomitsi Jukka Peltolan kampituksen tyhjän maalin edessä maaliksi. Jukurien viides peräkkäinen tappio on karu tosiasia.

Osallistu keskusteluun

Länsi-Savo