MP:n A-nuoret SavUun Jukka Gråstenin alaisuuteen – Seurat uusivat farmisopimuksen kuluneesta kaudesta viisastuneena

Pelaajia ei riitä useampaa joukkueeseen. MP:n A-nuoret vetäytyvät ikäistensä sarjatoiminnasta.

Kokenut valmentaja Jukka Gråsten on SavUn uusi valmentaja. Urallaan Gråsten on valmentanut useita mikkeliläisseuroja. Kuva Ristiinan Pallon treeneistä vuodelta 2017.
Kokenut valmentaja Jukka Gråsten on SavUn uusi valmentaja. Urallaan Gråsten on valmentanut useita mikkeliläisseuroja. Kuva Ristiinan Pallon treeneistä vuodelta 2017.

Jalkapallon Ykkösessä pelaava Mikkelin Palloilijat ja Kolmosen Savilahden Urheilijat jatkavat vuodella farmisopimustaan. Samalla MP vetäytyy A-nuorten sarjatoiminasta ensi kaudella. Järjestelyn taustalla on pelaajien riittämätön määrä useampaan joukkueeseen.

– Asian on vielä työn alla, mutta hyvin todennäköisesti meillä ei ensi kaudella ole omaa A-nuorten joukkuetta mukana sarjatoiminnassa, kertoo MP:n valmennuspäällikkö Matti Kuitunen.

– Haluamme toimivat joukkueet. Ettei tule samanlaista tilannetta kuin viime kesänä, sanoo Kuitunen.

Päättyneellä kaudella MP:n A-nuoret pelasivat P20 SM-sarjassa, SavUssa ja osa seuran edustusjoukkueessakin. Järjestely rasitti kohtuuttomasti pelaajia ja päänvaivaa aiheutti se, kuka pelaa missäkin joukkueessa ottelujen osuttua ajoittain päällekkäin.

– Lähdemme siitä, että olemme tilanteen herra 2–3 vuoden kuluttua. Tuolloin meillä olisi sekä farmi- että A-nuorten joukkue, sanoo Kuitunen.

Ei pelkästään nuorten varaan

Niin MP:ssä kuin SavUssa ollaan muutoin tyytyväisiä yhteistyöhön ja siksi sopimuksen jatkamiselle näytettiin vihreää valoa.

– Meille on erityisen tärkeää, että lahjakkaat nuoret pelaajamme (A- ja B-juniorit) saavat kokemusta myös miesten peleistä ja sitä kautta heillä on helpompi hakea peliaikaa oman edustusjoukkueen Ykkösen otteluista. Miesten pelit ovat kuitenkin miesten pelejä, sanoo MP:n puheenjohtaja Olli Heinikainen.

SavUn puheenjohtaja Pekka Ripatti näkee hänkin MP:n nuorten pärjänneen aikaisempina vuosina hyvin SavUssa. Tulevan kauden joukkuetta ei kuitenkaan rakenneta pelkästään MP:n nuorten pelaajien varaan

– Tavoitteena on saada vajaa kymmenen kokeneempaa pelimiestä joukkueeseen, kertoo SavUn pelaajaneuvotteluja aloitteleva Ripatti.

Junioripelaajien lisäksi myös MP:n edustusjoukkueessa vähemmälle

peliajalle jäävien ja loukkaantumisesta kuntoutuneiden pelaajien on mahdollista saada tärkeitä

Hyvin todennäköisesti meillä ei ensi kaudella ole omaa A-nuorten joukkuetta mukana sarjatoiminnassa. — Matti Kuitunen

peliminuutteja SavU:n riveissä. Sopimuksen myötä SavUssa voi pelata ottelukohtaisesti nimettynä kolme MP:n aikuisikäistä pelaajaa ja rajoittamaton määrä juniori-ikäisiä pelaajia.

Gråsten ottaa vetovastuun SavUssa

Projektia SavUssa lähtee vetämään Jukka Gråsten. Kahdesti aiemmin SavUa yhteensä kahdeksan vuoden ajan valmentanut ja seurassa parina kautena pelannut Gråsten korvaa valmentajana Mikkelin Pallo-Kissojen päävalmentajaksi siirtyneen Ozeias Gracianon. Päättyneellä kaudella Gråsten toimi Kissojen kakkosjoukkueen valmentajana Vitosessa. Kauden päätteeksi joukkue nousi Neloseen.

– Jukka kokeneena valmentajana on hyvä mies vetämään tätä projektia. Hän paneutuu asioihin ja osaa varmasti opastaa niin nuoria kuin kokeneempia pelaajia, sanoo Ripatti.

Pitkän pelaaja- ja valmentajauran omaavaa Gråstenia, 70, ei tarvinnut houkutella tehtävään.

– Minun oli pakko katsoa vielä tämä kortti. En ole ikinä tehnyt sopimusta niin nopeasti, kun Kuitusen Mattti soitti ja kyseli kiinnostustani, kertoo Gråsten.

– Oikein houkutteleva tarjous. Pääsen taas valmentamaan joukkuetta. En olisi lähtenyt valmentajaksi, jos porukkaa ei olisi ollut tarpeeksi.

– Kaksi viikkoa sitten olin vielä punapaitojen (MiPK) joukossa. En näe tämän siirron heikentävän kuvioita tai jarruttavan seurojen (MP, MiPK) yhteistyötä, uskoo MP:n mieheksi tunnustautuva Gråsten.

– 20 vuotta olen ollut MP:ssä pelaajana junioreissa ja valmentanut junioreita aina A:han asti.

Mikkelissä Gråsten on toiminut MP:n, SavUn ja MiKin lisäksi Mikkelin Jalkapalloklubissa ja Ristiinan Pallossa.

Vuoden lopun MP:n A-nuoret harjoittelevat MP:n edustusjoukkueen mukana. Omat treeninsä SavU aloittaa tammikuussa.

– Uskon, että meillä on vuoden vaihteessa koossa toimiva porukka, kertoo Gråsten.